Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έπειτα από κάλεσμα του ενιαίου συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου Αττικής- Στερεάς και Νήσων, που κήρυξε στάση εργασίας για σήμερα από τις 13:00 έως το τέλος της βάρδιας.

Τα περίπου 200 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στη Βασ. Σοφίας, στο ύψος του Ευαγγελισμού, διαμαρτύρονται για το συνέδριο που ξεκινά σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (τις επόμενες μέρες θα μεταφερθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης) με τίτλο «Η πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο! Προς μια κοινή προσέγγιση για μια βιώσιμη Ευρώπη».

Όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωση, το συνέδριο πραγματοποιείται «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κλειστό σε οποιονδήποτε θα ήθελε να το παρακολουθήσει, με άγνωστο το πρόγραμμα και τους ομιλητές» και το οποίο, «σύμφωνα με την ολιγόλογη ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής Προεδρίας “πραγματεύεται το επίκαιρο ζήτημα της συμβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς στη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα στη Στρατηγική Ευρώπη 2020 για μια έξυπνη, διατηρήσιμη και δίχως αποκλεισμούς ανάπτυξη”».

Την κινητοποίηση στηρίζουν επίσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «είναι πραγματικά προκλητικό σαν γεγονός, σε μία περίοδο που είναι ανοιχτά όλα τα “καυτά” ζητήματα για τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ, σε μία περίοδο που καθημερινά βιώνουμε τον εφιάλτη της απόλυσης, προκειμένου να καλυφθούν οι έξωθεν εντολές, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να οργανώνει κλειστά συνέδρια, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ».

Οι εργαζόμενοι, που κρατούν πανό όπως «Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στον λαό, δεν είναι για πούλημα» και «Διαθεσ-Ωμότητα», καταγγέλλουν επίσης την απαγόρευση της συγκέντρωσης και της πορείας προς το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.