Ένα από τα χαρακτηριστικά τοπόσημα της Πάτρας, το ρολόι που είναι τοποθετημένο στην πλατεία Τριών Συμμάχων, απέναντι από το παλιό λιμάνι, δεσπόζει και πάλι ολάνθιστο, μετά την πρόσφατη αποκατάσταση των προβλημάτων λειτουργίας του, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος παρτεριού.

Το άνθινο ρολόι είναι έργο του ωρολογοποιού Δημήτρη Δρακόπουλου, και συνδέεται άρρηκτα με την Πάτρα για περισσότερο από μισό αιώνα, αφού κυριαρχούσε στις περισσότερες καρτ ποστάλ των δεκαετιών του 1970 και του 1980.

Παλαιότερα, το ρολόι ήταν τοποθετημένο στην βόρεια πλευρά της πλατείας, αλλά κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ανακατασκευής της, στις αρχές του 21ου αιώνα, μετακινήθηκε στην νότια πλευρά, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον δήμο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η λειτουργία του ρολογιού παρουσίαζε προβλήματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία είχαν προκληθεί από τη φυσική φθορά, λόγω της θέσης του και της διαρκούς λειτουργίας του, ενώ κάποιες φορές είχε υποστεί και βανδαλισμούς.

Οι εργαζόμενοι της διεύθυνσης περιβάλλοντος και του τμήματος πρασίνου του δήμου αντιμετώπιζαν κατά καιρούς τα προβλήματα που παρουσίαζε, ώσπου πρόσφατα δρομολογήθηκε ολοκληρωμένη επιστημονική επισκευή και συντήρησή του, έπειτα από την σύνταξη τεχνικής μελέτης.

Τo ρολόι λοιπόν ρυθμίστηκε και δείχνει πλέον την κανονική ώρα στους διερχόμενους από την πλατεία, ενώ καλλωπίστηκε με ανθισμένες μπιγκόνιες και πυξάρια.