Μεγάλες ουρές ταλαιπωρίας και συνωστισμός επικρατεί και σήμερα από τα ξημερώματα έξω από την κεντρική Υπηρεσία Ασύλου από ανθρώπους που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν και να λάβουν πληροφορίες σε σχέση με τις άδειες παραμονής τους, μεταξύ αυτών και πολλές μητέρες με μικρά παιδιά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Πριν λίγο μικρή ομάδα αιτούντων άσυλο κάθησαν στο οδόστρωμα, κλείνοντας για πολύ λίγο τη λεωφόρο Κατεχάκη.

Χθες δόθηκε παράταση για έξι μήνες, της ισχύος των αδειών διαμονής και των δελτίων των αιτούντων άσυλο που έληξαν κατά τη διάρκεια της αναστολής εξυπηρέτησης κοινού.

Επιτόπου μετέβη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, υπενθυμίζοντας την παράταση που έχει δοθεί.

Από το πρωί έχουν μεταβεί εκεί και αστυνομικές δυνάμεις καθώς είχε προαναγγελθεί από χθες ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους εξωτερικούς χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου.

«Στη χώρα μας υπάρχουν εκατό χιλιάδες αιτούντες άσυλο κάτι που δημιουργεί πίεση σε μια υπηρεσία με λίγες εκατοντάδες υπαλλήλους. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτόν το όγκο των αιτήσεων και των ανανεώσεων και το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ενημέρωσή τους, έχουν μια προσωπική ανασφάλεια και έρχονται εδώ για να λάβουν μια πληροφορία η οποία υπάρχει διαθέσιμη στο διαδίκτυο, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας πως οκτώ στους δέκα, δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. «Το λέμε με κάθε τρόπο, η Αστυνομία είναι εδώ για να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε.

Με υπουργική απόφαση ορίστηκε η παράταση για έξι μήνες της ισχύος των αδειών διαμονής και των δελτίων των αιτούντων άσυλο που έληξαν κατά τη διάρκεια της αναστολής εξυπηρέτησης κοινού. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησε στη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για μια σειρά διοικητικών πράξεων, με στόχο την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των αιτούντων διεθνή προστασία.

Επιπλέον, έχει αναρτηθεί σύνδεσμος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να αναζητούν τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.), χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.