Οχτώ αγόρια από τα νησιά Φερόες, μαθητές της Β’ και Γ’ γυμνασίου και γνώστες της εκπαιδευτικής ρομποτικής συναντήθηκαν σήμερα με μαθητές δημοτικών σχολείων της δυτικής Θεσσαλονίκης και μοιράστηκαν ξεχωριστές εμπειρίες μαζί τους.

Τα αγόρια από τα νησιά Φερόες, μαζί με τον εκπαιδευτικό τους Dan Lamphauge, αποτελούν την πολυβραβευμένη ομάδα «Lego Vinir» και είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως ομάδες εκπαιδευτικής ρομποτικής νέων, ηλικίας 10-16 ετών.

Το πρωί ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση από μαθητές σε μαθητές σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας και διαδραστικό εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτικό Κέντρο «Κατακόμβη» του Ι.Ν. Ευαγγελισμού Ευόσμου.

Οι μαθητές από τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες των ξένων αγοριών και έκαναν ερωτήσεις στην ομάδα Lego Vinir για την κατασκευή των ρομπότ.

Τα παιδιά από τα νησιά Φερόες, από την πλευρά τους, μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και φάνηκαν ιδιαίτερα ευχαριστημένα από την υποδοχή που τους επιφύλαξαν στην Ελλάδα. «Η ομάδα Lego Vinir έμεινε έκπληκτη από το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά της Θεσσαλονίκης. Από τις εξαιρετικές τους ερωτήσεις αλλά και τη διάθεση να κερδίσουν το παραμικρό δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης» ανέφερε ο συνοδός-εκπαιδευτικός Dan Lamphauge.

«Τα παιδιά από τα νησιά Φερόες ξεκίνησαν όταν ήταν στη Δ’ δημοτικού και έκαναν προσπάθειες πάνω στη ρομποτική και στις κατασκευές. Μέσα σε πέντε χρόνια κατόρθωσαν να κερδίσουν δύο τοπικά πρωταθλήματα, δύο εθνικά πρωταθλήματα και να πάρουν την πρώτη θέση στο σχεδιασμό ρομπότ στο First Lego League (FLL). Στη Θεσσαλονίκη ήρθαν για να εμπνεύσουν και να δείξουν στους έλληνες μαθητές ότι η ρομποτική δεν είναι κάτι ξένο ή κάτι για πολύ έξυπνους ανθρώπους. Η ρομποτική είναι για όλους» ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Βασιλείου, ο εκπαιδευτικός και υπεύθυνος για το συντονισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στις σχολικές μονάδες της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σταυρουπόλεως- Νεαπόλεως, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στις 8 και 9 Μαρτίου, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS.

Πρόκειται για το First Lego League (FLL), μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Τριάντα τέσσερις ομάδες των δέκα ατόμων θα λάβουν μέρος στον ελληνικό διαγωνισμό, τον οποίο διοργανώνει το μη κερδοσκοπικό- αγαθοεργές σωματείο «Δράση για την Εκπαίδευση- EDU ACT».