Η επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε το πρωί της Τετάρτης μία 34χρονη στην Καλλιθέα έχει σοκάρει. Η άτυχη γυναίκα φέρεται να έχει χάσει την όρασή της από το ένα μάτι και οι Αρχές έχουν ξεκινήσει τις έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Το θύμα της επίθεσης έχει περιγράψει στην αστυνομία μία γυναίκα με μαύρα ρούχα και χειρουργική μάσκα, η οποία της έριξε το ισχυρό οξύ.

Το θειικό οξύ έγινε… όπλο και επιθέσεις για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή λόγω ερωτικών αντιζηλιών βλέπουμε σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε ζήσει και στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά, κάποια από τα οποία έχουν πάρει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και άλλα που ίσως να μη γνωρίζαμε.

Η επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Στην Ελλάδα από τις περιπτώσεις που είχε προκαλέσει σάλο και διαδηλώσεις, ήταν η επίθεση με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2008 η γραμματέας της Παννατικής Ένωσης καθαριστριών και οικιακού προσωπικού, Κωνσταντίνα Κούνεβα, επέστρεφε αργά το βράδυ από τη δουλειά στο σπίτι της, στα Άνω Πετράλωνα.

Στη διαδρομή δύο άγνωστοι την περιέλουσαν με βιτριόλι και την έφεραν αντιμέτωπη με τον θάνατο. Η μετανάστρια, γεννημένη το 1964 στη Βουλγαρία, που ήρθε στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον έχασε από τη δολοφονική επίθεση την όραση από το ένα της μάτι, ενώ ζημιές υπέστησαν και ζωτικά όργανα.

Η ίδια είχε αποκαλύψει, λόγω του συνδικαλιστικού της έργου δεχόταν απειλές, αλλά αυτό που έζησε τα μεσάνυχτα εκείνου του Δεκέμβρη δεν το περίμενε ποτέ. Οι διαδηλώσεις που έγιναν ήταν πολλές, με την υπόθεση της μετέπειτα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει εξιχνιαστεί μέχρι και σήμερα.

Θύμα και ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης

Ένα χρόνο πριν την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου του 2007, ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης πέφτει και εκείνος θύμα επίθεσης με το καυστικό υγρό.

Το περιστατικό συνέβη στον Νέο Κόσμο, έπειτα από αποκαλύψεις του δικηγόρου για υποθέσεις μαστρωπίας. Λόγω της επίθεσης με το θειικό οξύ, ο κ. Σαράκης υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να διορθώσει τη σοβαρή ζημιά που υπέστη στο πρόσωπό του.

Για την επίθεση είχε συλληφθεί ένας 35χρονος Αλβανός, για τον οποίο οι Αρχές εξέταζαν πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η Σωτηρία Μπέλλου έκαψε το πρόσωπο του συζύγου της με βιτριόλι

Μία ακόμη ιστορία με βιτριόλι, που πολλοί ενδεχομένως να μη γνωρίζουν, είχε πρωταγωνίστρια τη σπουδαία ρεμπέτισα Σωτηρία Μπέλλου.

Πριν γίνει 18 ετών (σ.σ. το 1938) η Σωτηρία Μπέλλου παντρεύτηκε και ο γάμος της ήταν μαρτύριο. Η ίδια κατηγορούσε τον σύζυγό της ότι ξενυχτούσε και γυρνούσε στο σπίτι μεθυσμένος, ενώ πολλές φορές την χτυπούσε.

Όταν η κατάσταση για την ίδια ξέφυγε αποφάσισε να του ρίξει βιτριόλι στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση, από την οποία και βγήκε έξι μήνες αργότερα.

«Βιτριόλι», το τραγούδι από τον Τσιτσάνη

Το 1950 ο μεγάλος συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε το τραγούδι με τίτλο «βιτριόλι». Ερμηνεύτρια του τραγουδιού ήταν η Μαρίκα Νίνου.

Κίνδυνος θάνατος, για πάρτε το χαμπάρι,
καινούρια μέτρα οι γυναίκες έχουν πάρει!
Κι όποιος στον έρωτα σωστά δεν περπατήσει,
ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει!

Το εξευτέλισαν το αντρικό το φύλο.
Κι όπως τρωγόμαστε σα γάτα με το σκύλο,
το θηλυκό σε μια στιγμή, στην παραζάλη,
μας αμολάει το βιτριόλι στο κεφάλι!

Είναι να χάνεις το μυαλό σου εδώ και πέρα!
Μας έχουν πάρει οι γυναίκες τον αέρα.
Γι’ αυτό την τσάντα όταν βλέπεις ανοιγμένη,
βγάλε συμπέρασμα, ζημιά σε περιμένει!