Η ακοή είναι μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις του ανθρώπου. Συνδέεται άρρηκτα με τον εγκέφαλό μας, μας βοηθά να επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας και αποτελεί το προειδοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.

Πρόκειται για ένα σύνθετο σχήμα συγχρονισμένων τμημάτων που συντελούν σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ήχο. Αν οποιοδήποτε από αυτά δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, το αποτέλεσμα είναι απώλεια ακοής.

Οι μύθοι και τα ερωτήματα γύρω από την βαρηκοΐα είναι πολλά! Ποιοι πάσχουν τελικά; Πως προκαλείται; Είναι αντιμετωπίσιμη;

Αν και η βαρηκοΐα είναι συνήθης ανάμεσα σε ηλικιωμένους, στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξαρτήτου ηλικίας, ακόμη και εκ γενετής.

Η αποδυνάμωση της ακουστικής μας ικανότητας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η φυσική διαδικασία γήρανσης, ο υπερβολικός θόρυβος στην καθημερινότητα μας, κάποια μόλυνση στο αυτί, παθήσεις του ακουστικού μας συστήματος, τραύμα στο κεφάλι, γενετήσιες βλάβες, κληρονομικότητα, αντιδράσεις σε ωτοτοξικά φάρμακα ή θεραπεία του καρκίνου κ.ά.

Το πιο απατηλό στοιχείο της βαρηκοΐας είναι ότι συχνά αναπτύσσεται αργά και δε γίνεται αντιληπτή άμεσα, αφού οι ίδιες οι άμυνες του οργανισμού μας μπορεί να καταστήσουν δύσκολο να αντιληφθούμε τυχόν απώλεια ακοής.

Όταν κάποιος πάσχει από βαρηκοΐα δε συνεπάγεται ότι ακούει τα πάντα σε χαμηλότερη ένταση. Στην πραγματικότητα χάνει ήχους σε συγκεκριμένες συχνότητες και ειδικότερα στις υψηλές, όπως ένα κουνούπι κοντά στο αυτί μας, γυναικείες και παιδικές φωνές ή τα σύμφωνα Τ, Σ και Φ. Ακόμη κι αν ακούει ηχηρά φωνήεντα όπως το Α, Ε και Ι, η αντίληψη της ομιλίας γίνεται δυσχαιρής. Γι’ αυτό, ένα πολύ συνηθισμένο παράπονο των βαρήκοων είναι πως οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά και όχι ότι οι ίδιοι δεν ακούν καλά.

Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι περισσότερες περιπτώσεις βαρηκοΐας είναι αντιμετωπίσιμες. Καταρχάς, τα ακουστικά έχουν πλέον πολυάριθμες λειτουργίες ώστε, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης, να φιλτράρουν και να δυναμώνουν τους κατάλληλους ήχους στην κατάλληλη ένταση προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν πιο πιστά τη φυσική ακοή. Επιπλέον, γίνονται συνεχώς μικρότερα και πιο διακριτικά, καταλήγοντας μερικά από αυτά να είναι απολύτως αθέατα από τους γύρω.

Η akouson, με κέντρα ακοής σε Αθήνα, Πειραιά, Περιστέρι, Μοσχάτο, Σαλαμίνα και Αίγινα και ομάδα ακοοπροθετιστών για επισκέψεις κατ’ οίκον σε όλη την Αττική, διαθέτει την ολοκληρωμένη σειρά των προϊόντων της Starkey Hearing Technologies, διακεκριμένα ως Νο1 ακουστικά βαρηκοΐας παγκοσμίως.

Παράλληλα, χάρη στους εξειδικευμένους της ακοοπροθετιστές καθώς και το τεχνολογικά προηγμένο εργαστήριό της είναι σε θέση να παρέχει πλήρη υποστήριξη στον ασθενή κατασκευάζοντας προσωποποιημένες λύσεις με χρήση laser τεχνολογίας και επισκευάζοντας τα ακουστικά όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Κλείστε τώρα ένα δωρεάν ραντεβού για να ενημερωθείτε για τις λύσεις που υπάρχουν.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη λειτουργία της ακοής, τη βαρηκοΐα και την αντιμετώπιση αυτής.

Στοιχεία επικοινωνίας κεντρικού καταστήματος της akouson:

Διεύθυνση: Ακαδημίας 34, Αθήνα | Τηλ: 211 10.54.444 | Email: [email protected]