Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στον τομέα της έρευνας ζητά, με επιστολή της, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.

Οι Έλληνες Ερευνητές αναφέρουν, χαρακτηριστικά: «Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες διατηρούν ένα ισχυρό, δημόσιο σύστημα έρευνας. Η μετατροπή όλων των Ερευνητικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου και η περαιτέρω “ομοσπονδοποίησή” τους, σε συνδυασμό με τον συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό τους τα τελευταία χρόνια, τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και την αυξανόμενη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνιστούν επιζήμια για τη χώρα μας απόσυρση του κράτους από την επένδυση σε έρευνα και καινοτομία».

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών συνεχίζει, τονίζοντας: «Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να χαραχθεί και να υλοποιηθεί μια ουσιαστικά αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης για την έρευνα και την καινοτομία και να μη διαλυθεί με συνοπτικές διαδικασίες το ερευνητικό σύστημα της ΓΓΕΤ. Ένα σύστημα, που όχι μόνο αποτελεί έναν από τους λίγους τομείς του δημοσίου που αξιολογείται συστηματικά και θετικά από διεθνείς επιτροπές κατά την τελευταία εικοσαετία, που όχι μόνο συνιστά μια από τις λίγες εστίες διεθνούς αριστείας που διαθέτει η χώρα, αλλά επιπλέον προσελκύει και κεφάλαια τριπλάσια του “κόστους” του και προσφέρει εργασία σε περίπου 2.000, νέους κυρίως επιστήμονες που απασχολούνται στα ερευνητικά προγράμματα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber