Αποφασισμένη για την πολιτική επιστράτευση των 88.000 εκπαιδευτικών, έτσι ώστε οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση, εμφανίζεται η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους. H κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το κοινωνικό συμφέρον, δηλαδή την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και ηρεμία των μαθητών».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δεν θα αναμένει την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών, καθώς δεν θέλει να χαθεί ούτε μία ημέρα από τις εξετάσεις, ενώ έχει θέσει ήδη σε λειτουργία τον μηχανισμό για επιστράτευση. Τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται μάλιστα να τυπωθούν οι αποφάσεις επιστράτευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο, ώστε να είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή οι περιφέρειες να αποστείλουν στους εκπαιδευτικούς τα φύλλα πορείας.

Στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ επικρατεί προβληματισμός μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιστράτευση.

Στη γραπτή της ανακοίνωση για το πρόγραμμα έγκρισης της πρότασης για απεργία η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης επισημαίνει ότι «οι παρατάξεις που εισηγούνται την πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ».

Οι καθηγητές του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας την πρώτη ημέρα των εξετάσεων στις 17 Μαΐου και πενθήμερη απεργία από τις 20 έως 24 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση-πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών στις 14 Μαΐου, ενώ θα συζητηθεί εκ νέου στην γενική συνέλευση των προέδρων των ενώσεων στις 15 Μαΐου.