Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Εύβοια με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που από τα ξημερώματα της Τρίτης καίει δάσος και περιουσίες.

Με το πρώτο φως της μέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα και άρχισαν οι ρίψεις από αέρος και όλοι ελπίζουν πως σήμερα θα καταφέρουν να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που καίει από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Τα μέτωπα της φωτιάς έφτασαν σε περίμετρο τα 11,5 χιλιόμετρα, ενώ οι φλόγες ξεπέρασαν τα 20 μέτρα.

Ήδη Canadair και ελικόπτερα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις, ενώ στη μάχη έχουν μπει και δυο αεροπλάνα από την Ιταλία, τα οποία έφτασαν τα ξημερώματα στην Ελλάδα.

Στόχος είναι τα προλάβουν να περιορίσουν τη φωτιά πριν ενταθούν εκ νέου οι άνεμοι, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Περίπου έως τις 9 το πρωί, οι άνεμοι αναμένεται να διατηρηθούν έως 4 μποφόρ, ενώ από την ώρα εκείνη έως και το μεσημέρι θα ενισχυθούν φτάνοντας ακόμα και τα 7-8 μποφόρ.

Τα ιταλικά αεροσκάφη μαζί με τα ελληνικά να συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια. Εμπλοκή, ωστόσο, υπήρξε με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία.

Οι κροάτες ενημέρωσαν πως τελικά δεν μπορούν να στείλουν αεροσκάφη με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταθέσει αίτημα προς την Ισπανία (αίτημα που έγινε δεκτό), προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.

Να σημειωθεί ότι από τις 5 το απόγευμα της Τρίτης η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair (τέσσερα CL-415 και πέντε CL-215) πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνα στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Αιτία, οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τς πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Ολονύχτια μάχη με τον πύρινο εφιάλτη στην Εύβοια – Στα 11,5 χιλιόμετρα το μέτωπο της φωτιάς – Αντιπυρικές ζώνες πριν από τα Ψαχνά

Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής, το μέτωπο της φωτιάς, μέχρι και αργά τη νύχτα έφτανε τα 11,5 χιλιόμετρα. Οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς έγιναν πιο δύσκολες, καθώς γίνονται πλέον μόνο από το έδαφος, επειδή τα εναέρια μέσα αποχώρησαν λόγω σκότους.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημειώνει ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση». Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Εξάλλου, νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του χωριού Πλατανιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο υπερήλικες αρνήθηκαν να φύγουν από το χωριό θέλοντας να μείνουν στα σπίτια τους.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του.

Κάτοικος της περιοχής περιέγραψε με δραματικό τρόπο τις στιγμές. «Ήταν σαν κόλαση» είπε μιλώντας στο OPEN. Η εντολή της αστυνομίας ήταν ο κόσμος να φύγει χωρίς καν να πάρει τίποτα από τα σπίτια τους. Οι εικόνες με τους ηλικιωμένους ανθρώπους να απομακρύνονται είναι συγκλονιστικές. Κάποιοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως αναγκάζονταν να αφήσουν τα σπίτια τους να κινδυνεύουν από τη φωτιά.

Στα Ψαχνά μεταφέρθηκαν οι 300 κάτοικοι από τα χωριά που απειλούνται

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία, καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Με μπουλντόζες σταμάτησαν τη φωτιά προς τα Ψαχνά

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Για «νύχτα μάχης» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Πρόδρομος Βοιωτίας

Τέλος σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημά μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκε λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και ενημερώθηκε για την μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Εύβοια.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του συντονιστικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της πυροσβεστικής που και σήμερα δίνουν έναν μεγάλο αγώνα απέναντι σε μία πολύ μεγάλη πυρκαγιά.

Πρώτο μέλημα του κράτους η προστασία της ζωής και έπειτα η προστασία των περιουσιών.

Γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Θα ήθελα να ζητήσω από τους πολίτες να ακούν πάντα τις συμβουλές της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής.

Οι πυροσβέστες είναι ξάγρυπνοι, κουρασμένοι και χωρίς φαγητό αλλά πρέπει να ξέρουν ότι η προσπάθειά τους απολαμβάνει του σεβασμού όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος να σας ενημερώσω ότι το πρωί της Τετάρτης περιμένουμε τα 4 καναντέρ από Κροατία και Ιταλία».

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού στη φωτιά στην Εύβοια

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην Εύβοια το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής, που διεξάγει έρευνα για τη φωτιά που πλέει ανεξέλεγκτη. Οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

56 φωτιές σε ένα 24ωρο

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο, από τις 19:00 χτες, έως τις 19:00 σήμερα το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο, ενώ μαζί με τη γιγαντιαία επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια, συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Μέχρι την Αττική και την Πελοπόννησο ο καπνός

Αποπνικτική είναι από το πρωί η κατάσταση στην Αττική, η οποία πνίγηκε στον καπνό από τη μεγάλη καταστροφική φωτιά που μαίνεται από τα ξημερώματα στην Εύβοια.

Οι ισχυροί άνεμοι μετέφεραν ως την Αττική τον πυκνό καπνό ιδίως από το μέτωπο της Εύβοιας, καλύπτοντας την πόλη και μετατρέποντας τον ορίζοντα σε θολό τοπίο.

Πλέον ο καπνός είναι ορατός και σε περιοχές της Αργολίδας.