Σε επιπλέον παράταση για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το υπουργείο δέχεται πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου ώστε να πεισθούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Για να αλλάξουν όμως, τα χρονικά όρια που προβλέπονται θα πρέπει να αλλάξει και ο νόμος. Γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας από βουλευτές προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στον υπουργό Περιβάλλοντος για την παράταση.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η παράταση θα δοθεί τμηματικά ή άπαξ. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί τμηματικά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να σπεύσουν οι ιδιοκτήτες την τελευταία στιγμή να δηλώσουν τα ακίνητά τους.

Το θέμα αναμένεται να διευθετηθεί άμεσα αφού ήδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των προβλεπόμενων παρατάσεων. Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου λήγει το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων για τα Δωδεκάνησα ενώ στις 10 και 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο για πολλές άλλες περιοχές.

Προς το παρόν για την Κάρπαθο και την Κάσο θα αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για τις περιοχές που είχαν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα υπάρξει παράταση έως τις 29 Ιουνίου. Την Τετάρτη αποφασίστηκε και παράταση για Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία (μέχρι τις 8 Ιουλίου), Ηράκλειο (έως τις 10 Ιουλίου) και Χαλκιδική (έως 15 Ιουλίου). Διευκρινίζεται ότι η νέα παράταση είναι πέρα από το εξάμηνο και το εννεάμηνο (για κατοίκους εξωτερικού) που είναι ο κανόνας. Σημειώνεται ότι σε ό, τι αφορά το εννεάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού ελήφθη απόφαση από το Κτηματολόγιο.

Η ακτινογραφία των προβλημάτων:

  • Οι ανύπαρκτοι τίτλοι ιδιοκτησίας.
  • Κάτοικοι εξωτερικού. Πολλοί μετανάστες λείπουν για χρόνια στο εξωτερικό και δεν ξέρουν πού είναι η περιουσία τους.
  • Αδυναμία εντοπισμού ακινήτου/ακινήτων. Πολλές μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες έγιναν δια λόγου.
  • Προβλήματα με τα συμβόλαια.
  • Η μεγάλη ηλικία των ιδιοκτητών με πολλούς εξ αυτών εκτός του ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία δυσκολεύονται να μετακινηθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής τους.
  • Το κόστος του τοπογραφικού που κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ.
  • Οι περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας.