Στις αρχές Νοεμβρίου του 1902, ακριβώς πριν από 110 χρόνια, ένας αστυνόμος, καταχρασθείς την εξουσία που του έδωσε η πολιτεία, σκότωσε με απίστευτη αγριότητα, έναν χωρικό στη Νάξο.

Όπως γράφει η Real News, ο πρόεδρος του Φιλωτίου είχε καταγγείλει τότε, ότι ο χωρικός ονόματι Φλώρος Σοϊλές ήταν ύποπτος για την κλοπή ενός προβάτου. Ο λοχίας Ηλίας Μπερμπάντης, έσπευσε μαζί με τέσσερις χωροφύλακες, να συλλάβουν τον ύποπτο.

Αφού τον μετέφεραν στο τμήμα, τον χτύπησαν μέχρι αναισθησίας με τα κοντάκια των όπλων και έπειτα, άναψαν φωτιά και άρχισαν να τον τρυπούν σε όλο το σώμα με τις πυρακτωμένες κάνες των όπλων τους.

Ο άτυχος άνδρας ξεψύχησε, αλλά οι βασανιστές δεν σταμάτησαν εκεί. Συνέχισαν να τον τρυπούν με τα όπλα τους. Ο γιατρός που κλήθηκε να επιβεβαιώσει το θάνατό του, μέτρησε 74 τραύματα σε όλο το σώμα!

Οι χωριανοί, μόλις έμαθαν για το αποτρόπαιο περιστατικό θέλησαν να βρουν τον Μπερμπάντη και να τον λιντσάρουν. Εκείνος γλίτωσε και αργότερα θέλησε να πείσει τον ανακριτή που έφθασε στο νησί, ότι ο συλληφθείς είχε πεθάνει από φυσικά αίτια, πριν καν τον αγγίξουν.

Αφού πέρασαν τρεις μήνες και αφού ο ανακριτής θέλησε να αποδώσει το θάνατο του Σοϊλέ σε… λιθοβολισμό του από την ιδιοκτήτρια του κλεμμένου προβάτου, χρειάστηκε να παρέμβει υπουργός και να κινητοποιηθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος τελικά έστειλε στο δικαστήριο και στη φυλακή τον Μπερμπάντη, με ποινή κάθειρξης 9 ετών.