Με κατάνυξη αλλά και μεγάλη συμμετοχή τελέστηκαν σήμερα τα ‘Αγια Θεοφάνια και ο αγιασμός των υδάτων σε Ηράκλειο Ρέθυμνο και ‘Αγιο Νικόλαο. Παρά το τσουχτερό κρύο με σύμμαχο όμως την ηλιοφάνεια βουτηχτές όλων των ηλικιών ανάμεσα τους και γυναίκες έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να πιάσουν και να ανασύρουν τον Σταυρό της Καθαγίασης των υδάτων.

Στο Λιμάνι του Ηρακλείου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου τελέστηκε ο αγιασμός ενώ ψαράδες της περιοχής συμμετείχαν όπως κάθε χρόνο προκειμένου να λάβουν την καθιερωμένη ευλογία. Οι βουτηχτές του Σταυρού όπως λέγονται όσοι πέφτουν στα νερά κρατούσαν εντός της θάλασσας και μία Ελληνική Σημαία ψάλλοντας τον Ελληνικό ύμνο.

Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των πανεπιστημιακών αρχών της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας παραβρέθηκαν στον Αγιασμό με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να εύχεται: «Το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίζει τον κόσμο. Σήμερα ο Αγιασμός των υδάτων να φωτίζει την πορεία όλων. Χρόνια πολλά σε όλους τους πολίτες και τους φορείς του νησιού», όπως είπε, ενώ ευχήθηκε Υγεία, πρόοδο, ενότητα, αλληλεγγύη και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους και έδωσε συγχαρητήρια στον νεαρό κολυμβητή που έπιασε πρώτος στην θάλασσα τον Τίμιο Σταυρό.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ευχήθηκε υγεία και καλή φώτιση σε όλους μας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο Ρέθυμνο κλήρος και λαός συγκεντρώθηκαν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Ενετικό Λιμάνι όπου τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων με δεκάδες άτομα να πέφτουν στη θάλασσα για το έθιμο αλλά και την ευλογία από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιο.

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε αγιασμός σε έργα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και συγκεκριμένα στη Λιμνοδεξαμενή Αγ. Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου, στο Φράγμα Αποσελέμη στο Ηράκλειο και στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Πρόκειται πλέον για θεσμό του ΟΑΚ Α.Ε στον οποίο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών αλλά και επισκεπτών από όλη την Κρήτη.

Αγιασμός των Υδάτων πραγματοποιήθηκε και στο Ενυδρείο της Κρήτης τον γνωστό σε όλους Θαλασσόκοσμο στις Γούβες Ηρακλείου όπου δύτες εντυπωσίασαν τους επισκέπτες με τις βουτιές τους ανάμεσα στα θαλάσσια είδη που φιλοξενούνται στις τεράστιες ενυδριακές δεξαμενές.