Ο ΕΟΤ πρόκειται σύντομα να αποκτήσει γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με εξαγγελία της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη.

Η υπουργός βρίσκεται στην Πόλη, όπου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Επίσης η κ. Κεφαλογιάννη διέψευσε και τις πληροφορίες περί πρόθεσης για πώληση του κτιρίου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, ενώ προανήγγειλε την πραγματοποίηση ελληνοτουρκικού τουριστικού φόρουμ στην Αθήνα.

Η υπουργός διευκρίνισε πως βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου της, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, και τόνισε πως στις επαφές της με την τουρκική πολιτική ηγεσία και τον ιδιωτικό τομέα «θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τουρισμό».

Ερωτηθείσα για το αν πρόκειται να ανοίξει γραφείο ΕΟΤ στην Τουρκία πως πρέπει να αποκατασταθεί μια λανθασμένη κατάσταση. «Είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία παρουσία του ΕΟΤ και εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει θετική διάθεση του ελληνικού προξενείου και δυνατότητα να φιλοξενήσει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο τον ΕΟΤ. Είναι μέσα στα πλάνα μας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ, να υπάρχει παρουσία στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να πωληθούν οικόπεδα και σε Τούρκους σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, η υπουργός είπε πως «το θέμα των επενδύσεων είναι θέμα που απασχολεί και το υπουργείο τουρισμού» και συνέχισε: «Είμαστε ανοιχτοί στους επενδυτές, αλλά αυτά θα κριθούν κάθε φορά ανάλογα με την πρόταση και τις προϋποθέσεις».

Σχετικά με την πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό και τον τουρκικό Τύπο περί πώλησης του κτιρίου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, η υπουργός είπε: «Είναι ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτίριο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση όχι απλώς να το κρατήσει, αλλά μάλιστα να το αναβαθμίσει, να το στηρίξει. Η παρουσία η ελληνική στη Σμύρνη είναι εξαιρετικής και καίριας σημασίας. Δεν τίθεται ζήτημα πώλησης».