Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι για τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη ραγδαία υποκατάστασή τους από νεώτερα εισαγόμενα και κατά κανόνα ακριβότερα φάρμακα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας τονίζει ότι η μείωση διαμορφώνει συνθήκες ασφυξίας για τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητά τους και αποτελεί ευθεία απειλή για τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι τιμές πολλών φαρμάκων ελληνικής παραγωγής μειώνονται δραματικά και δυσανάλογα σε σχέση με τις τιμές ακριβότερων εισαγόμενων φαρμάκων που βρίσκονται στις ίδιες θεραπευτικές κατηγορίες.

Η εξέλιξη αυτή, προσθέτει, οδηγεί στην δραματική συρρίκνωση ενός τομέα της οικονομικής ζωής της χώρας που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις, διενεργώντας εξαγωγές σε πάνω από 60 χώρες, δημιουργώντας και διατηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, κατοχυρώνοντας σημαντική ελληνική τεχνογνωσία, κάτι που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα.