Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Υπηρεσιακή Επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η αξιολόγηση των προσφορών για την επιλογή τού προς μίσθωση ακινήτου, στο οποίο θα μετεγκατασταθεί το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου, στο πλαίσιο των ενεργειών του για εξορθολογισμό των λειτουργικών του δαπανών και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η επιτροπή προκρίνει το ιστορικό κτίριο του Μινιόν, στο κέντρο της Αθήνας και σ΄αυτό θα στεγαστούν περίπου 1.300 άτομα τα οποία είναι διάσπαρτα στα 28 κτίρια που συνολικά νοικιάζει το υπουργείο. Από τη μετεγκατάσταση θα εξοικονομηθούν άμεσα πόροι από τα μισθώματα (περίπου 70% του υφιστάμενου συνολικού κόστους μίσθωσης (τουλάχιστον 4,5 εκ. ευρώ κατ’ έτος), και θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα (τουλάχιστον κατά 50%, πάνω από ένα εκ. ευρώ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «για το έτος 2011 και παρά τις σημαντικές μειώσεις στα υφιστάμενα μισθώματα τα συνολικά ενοίκια ξεπέρασαν τα 6,5 εκ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων του ΥΠΕΚΑ (φύλαξη, καθαριότητα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ) ξεπέρασαν το ποσό των 2 εκ. ευρώ».

Παράλληλα, καθίσταται δυνατή η επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ, αφού με τη διοικητική ενοποίηση όλων των υπηρεσιών σε ένα ενιαίο ακίνητο διευκολύνεται η καλύτερη διοίκηση και η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το κτίριο του Μινιόν πληροί τις προδιαγραφές της σχετικής Πρόσκλησης για την στέγαση των 1300 υπαλλήλων του ΥΠΕΚΑ με βασικά πλεονεκτήματα την άμεση μείωση του κόστους ενοικίασης καθώς η αναλογία ανά τ.μ. ωφέλιμου κτιρίου, από 16,16€ /τ.μ. μειώνεται σε 10,57 €/τ.μ., την άριστη συγκοινωνιακή υποστήριξη από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (50μ. από στάσεις τις στάσεις του Metro και του ΗΣΑΠ, καθώς και πλήθος στάσεων Λεωφορείων και Τρόλεϊ) και την τήρηση όλων των Πολεοδομικών, Κτιριοδομικών, Πυροσβεστικών και Υγειονομικών διατάξεων. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα χαρακτηρισμού του ως «πράσινο κτίριο» (με τη δημιουργία πράσινη στέγης, χρησιμοποίηση των υπόγειων υδάτων για την ψύξη των κλιματιστικών μονάδων, κλπ). Η επιλογή αυτή ενισχύει καταλυτικά την πολιτική της Κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Η διαδικασία της μετεγκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης του προσωπικού στις θέσεις εργασίας.

Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ σε ένα ενιαίο κτίριο, απο τα 28 κτίρια που στεγάζεται σήμερα, αποτελεί μία ακόμη προγραμματική μας δέσμευση που υλοποιείται.

Όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται, η επιχείρηση ένωσης όλου του προσωπικού και των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ σε ένα σύγχρονο κτίριο και η μείωση της λειτουργικής δαπάνης του Δημοσίου σχεδόν κατά έξι εκατομμύρια ευρώ, απαίτησε δύο νομοθετικές παρεμβάσεις και πολλούς μήνες προετοιμασίας.

Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για μένα που η διαδικασία αυτή που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 ολοκληρώνεται – στο θεσμικό της μέρος. Είναι μεγάλη χαρά να καταφέρουμε να δούμε την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης ως το Σεπτέμβριο του 2012».