Αναβαθμίζεται το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας

Υπεγράφη σήμερα το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά»


ΕΛΛΑΔΑ
17:53
09/04/2012
Αναβαθμίζεται το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας
4
loading

«Aθήνα Ξανά» τιτλοφορείται η προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν νωρίτερα η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, επιχειρείται να δοθεί νέα ζωή -σε όλα τα επίπεδα- στον μητροπολιτικό δήμο της χώρας, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και με κονδύλια από το ΕΣΠΑ που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, δράσεων, σε ένα πλέγμα πέντε αξόνων που θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6- 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια.

Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά», όπως ανέφερε η υπουργός, έχει συζητηθεί και έχει εγκριθεί από την Ομάδα Δράσης, λαμβάνει υπόψη του τις μελέτες και την προεργασία της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το Κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μια σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται στα εξής:

1. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.
2. Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης.
3. Αναζωογόνηση του αστικού ιστού.
4. Αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης.
5. Διασφάλιση της υλοποίησης και της βιωσιμότητας του προγράμματος.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης, ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει, όπως αναφέρθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων και την υπουργό Ανάπτυξης, τη μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με προγράμματα επιδότησης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κίνητρα για ανάπτυξη για start up επιχειρήσεις, συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών για δημιουργία εταιρειών «ντιζάιν» κ.λπ. και, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός, δεν «μιλάμε για βιομηχανική ανάπτυξη».

Ο δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους αστέγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πράσινου σε έντεκα πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση των πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού, η δημιουργία «πράσινων» στεγών στα σχολεία, πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τον Κεραμεικό κ.λπ.

Πέραν των δράσεων υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014- 2020) με στόχο το 1 δισ. ευρώ.

Η υπουργός σημείωσε ότι με τον πρόγραμμα που υπεγράφη, δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο ώστε ο δήμος να διαχειρίζεται τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο».
Αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας λαθρομεταναστών, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι ο πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά της η υπουργός σημείωσε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης λέγοντας πως «ούτε μια μέρα δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, ανεξαρτήτως των εκλογών».

Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, ο δήμαρχος υποστήριξε την πρόταση που έχει κάνει για τη λήψη μέτρων αναφέροντας ότι «πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες και πολιτικό κόστος δεν ισχύει για αυτά τα θέματα». Με την πρόταση Καμίνη δήλωσε πως συμφωνεί και η κ. Διαμαντοπούλου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar nikolaos

  άξονα από αυτοκίνητο έχετε φαί στο κεφάλι;;

 2. avatar Sotiris

  Προεκλογικά παραμύθια, παραμυθούντων ανθρώπων !

 3. avatar mister G

  ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΑΙ ΔΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΝΕΥΘΙΝΟΙΠΕΥΘΙΝΟΙ ΣΤΗΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΠΩΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΙΠΟΙΙΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΥΚΝΙΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΧΕΤΑΙ ΑΦΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΤΗΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΑΞΗ .ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΜΕΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΛΑΡΕΣ !!!!!!!!!

 4. avatar mister G

  ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ......ΤΑΦΕΡΑΜΕ ΑΠΟΔΩ ΤΑΦΕΡΑΜΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ......ΒΡΙΚΑΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΑΛΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΣΚΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΨΟΦΑΕΙ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΑ ΒΡΟΜΙΣΑΝΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει