Εκτάσεις του υπουργείου Οικονομικών παραχωρούνται στον δήμο Καλαμαριάς

Αφορούν περίπου 203 στρέμματα στο οικόπεδο Κόδρα, για 99 χρόνια και χωρίς αντάλλαγμα


ΕΛΛΑΔΑ
18:27
25/01/2018
Εκτάσεις του υπουργείου Οικονομικών παραχωρούνται στον δήμο Καλαμαριάς
loading

Η χρήσης των εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, για 99 χρόνια και χωρίς αντάλλαγμα, παραχωρούνται στον δήμο Καλαμαριάς, σύμφωνα με την πρόβλεψη σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, θα παραχωρηθεί -κατά χρήση- στον δήμο μια έκταση εμβαδού 203 περίπου στρεμμάτων, ως προσθήκη σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που φέρει τον τίτλο «τροποποίηση διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και Παραχώρηση κατά χρήση τμημάτων του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα», και ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», η εν λόγω έκταση δεν χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και σκοπός της παραχώρησης είναι η αξιοποίησή της με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής. Επιπλέον, επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό η ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή της.

«Ο Δήμος Καλαμαριάς θα δύναται να αναπτύξει και στη συνέχεια να διαχειρίζεται τις παραπάνω δραστηριότητες και υποδομές, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του απονέμει η κείμενη νομοθεσία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι η παραχώρηση της χρήσης των ακινήτων αυτών μπορεί να αρθεί με αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Οικονομικών για λόγους καθυστέρησης, ματαίωσης, ή πλημμελούς εκπλήρωσης του σκοπού της παραχώρησης, όπως και σε περίπτωση αλλαγής της προβλεπόμενης χρήσης.

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τμήμα του πρώην στρατοπέδου, εμβαδού 30στρεμμάτων, του οποίου η κυριότητα είχε αναγνωριστεί δικαστικά σε ιδιώτες, έχει περιέλθει ήδη στον δήμο Καλαμαριάς, καθώς έχει καταβληθεί το τίμημα της απαλλοτρίωσης. Επίσης, τμήμα του πρώην στρατοπέδου, εμβαδού 58 στρεμμάτων, έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μαζί με τον δήμο Καλαμαριάς βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης προγραμματικής σύμβασης για την εν λόγω έκταση.

Από την παραχώρηση των εκτάσεων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στον δήμο Καλαμαριάς εξαιρούνται τρεις μικρές εκτάσεις, συνολικού εμβαδού μικρότερου του ενός στρέμματος, που διεκδικούνται από ιδιώτες, η έκταση εμβαδού δέκα στρεμμάτων, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και η έκταση εμβαδού 20 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει