Την αναβολή εισαγωγών πατάτας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είχε ζητήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να απορροφηθούν οι μεγαλύτερες ποσότητες και τα αποθέματα της ελληνικής πατάτας, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Δριβελέγκα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση της ερώτησης που είχε απευθύνει στους κ.κ. Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Βλάχος ζητώντας να ενημερωθεί για τα μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και οι καταναλωτές από τα φαινόμενα ελληνοποίησης της εισαγόμενης πατάτας.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα, για το θέμα των αδιάθετων ποσοτήτων ελληνικής πατάτας είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 24.1.2012 στο υπουργείο με τους κύριους εισαγωγείς και εμπόρους πατάτας που αφορούσε θέματα διακίνησης-εμπορίας και απορρόφησης των αποθεμάτων της ελληνικής πατάτας.

‘«Ο υπουργός ζήτησε από τους εισαγωγείς – εμπόρους να αναβάλουν τις εισαγωγές μέχρι τέλους Φεβρουαρίου του 2012 και να απορροφήσουν τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες από τα αποθέματα της ελληνικής πατάτας. Όπως διαφάνηκε, υπήρξε δείγμα καλής συνεργασίας από όλους τους παρευρισκόμενους εισαγωγείς-εμπόρους» αναφέρει στο έγγραφο ο κ. Δριβελέγκας.

Για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων ο υφυπουργός απαντά ότι διενεργούνται έλεγχοι συμμόρφωσης των νωπών οπωροκηπευτικών με τα κοινοτικά πρότυπα εμπορίας, αλλά και έλεγχοι που αφορούν στην τυποποίηση, στην ποιότητα και στην αναγραφή στη σήμανση των συσκευασιών των προϊόντων.

Ο κ. Δριβελέγκας αναφέρεται και σε εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα φορτία πατάτας. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για το ότι οι αναγγελίες των εμπόρων προς τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είναι υποχρεωτικές για όλα τα φορτία πατάτας που εισάγονται, εξάγονται και διακινούνται στην εσωτερική αγορά και από τις 8 Μαρτίου 2011 δύναται αυτές να υποβάλλονται και μέσω διαδικτύου.