«Τα νεράντζια είναι ένα κομμάτι από τους μεγάλους θησαυρούς της Αθήνας. Δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να τα μαζέψει κανείς. Είναι μέρος της παράδοσης της πόλης με ευεργετικές ιδιότητες. Ο καθένας μπορεί να τα μαζέψει και να τα απολαύσει». Αυτά είναι τα λόγια του προέδρου του πανευρωπαϊκού σωματείου αναπήρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες Γιώργου Ρεθυμιωτάκη, ο οποίος μαζί με εθελοντές, βρέθηκε σήμερα στη συμβολή Βικέλα και Κουρτίδου, στα Κάτω Πατήσια, για την πρώτη συγκομιδή καρπού νεραντζιάς.

Ο καρπός, που συγκεντρώθηκε, μεταφέρθηκε με φορτηγό του δήμου Αθηναίων στα μαγειρεία των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα. Εκεί, εθελοντές θα παρασκευάσουν το παραδοσιακό «νεραντζάκι», θα το συσκευάσουν, και στη συνέχεια ο δήμος θα το προσφέρει δωρεάν στους δημότες του.

«Με αυτή την πρωτοβουλία προσπαθούμε να κάνουμε το αύριο καλύτερο και γλυκύτερο για όλους μας» λέει στο ΑΜΠΕ ο κ. Ρεθυμιωτάκης και προσθέτει ότι «στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, ο καθένας μπορεί να αξιοποιεί ό,τι με απλοχεριά μας προσφέρει η φύση κάνοντας πράξεις ανθρωπιάς και προσφοράς που δεν κοστίζουν τίποτα».

«Αξιοποιούμε κάθε τι που παράγει η Αττική γη. Σε αυτή την προσπάθεια οι ανάπηροι είναι πρωταγωνιστές και πρωτοπόροι. Αν αυτοί μπορούν, τότε μπορούν όλοι» δηλώνει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Άγγελος Αντωνόπουλος, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «παράδειγμα προς μίμηση».

Σήμερα μάλιστα κάλεσε τους δημότες να μιμηθούν αυτό το παράδειγμα των αναπήρων συμπολιτών τους, να συγκεντρώσουν τον καρπό από τις νεραντζιές της πόλης και να τον διαθέσουν είτε δωρεάν στους συμπολίτες τους, είτε σε τιμές χονδρικής.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Ανδρέας Βαρελάς, επισήμανε ότι ανάλογες δράσεις θα υποστηριχθούν στον μέγιστο βαθμό από τις υπηρεσίες του Δήμου.