Σειρά αρνητικών επιπτώσεων σε διάφορα επίπεδα θα επιφέρει η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), όπως σημειώνει σε επιστολή της προς τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΤΕ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ΓΣΕΒΕΕ, η κατάργηση συνεπάγεται τη διάλυση ενός σημαντικού δικτύου κοινωνικών παροχών για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης διεύρυνσης των τμημάτων του πληθυσμού που περιθωριοποιούνται ή θα περιθωριοποιηθούν.

Δεύτερον, η κατάργηση των ΟΕΕ-ΟΕΚ, όπως εκτιμάται, έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη χιλιάδων επιχειρήσεων, και θα οδηγήσει επιπλέον σε μείωση της καταναλωτικής κίνησης στις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα κατά τις λεγόμενες «νεκρές» τουριστικά περιόδους.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει οι εργοδοτικοί φορείς να τοποθετηθούν υπεύθυνα στο ζήτημα αυτό «ώστε να μην υπάρχουν σκιές για τη θέση τους», και σημειώνει ότι εφόσον συμφωνούν, να γίνει παρέμβαση και στους αρμόδιους φορείς της Ευρώπης.