Συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα οι διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Εκτός από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, στη συνάντηση συμμετέχουν ο υφυπουργός Γ. Κουτσούκος η γενική γραμματέας Α. Στρατινάκη, και η γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα.

Από την πλευρά της τρόικας έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη μείωση του κόστους εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτερου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού. Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια να αποδεχθεί η τρόικα την κοινή θέση κυβέρνησης- κοινωνικών εταίρων και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων να μην υπάρξουν μειώσεις στο ύψος των κατώτερων αμοιβών, για να μην ενταθεί η ύφεση.

Η τρόικα ζητά επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ.

Χθες, το βράδυ, συνεδρίασε η τεχνική επιτροπή για τις επικουρικές συντάξεις, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της ενοποίησης των πέντε μεγάλων ταμείων επικουρικής ασφάλισης, όμως η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, συνεχίζουν να διαφωνούν με μέτρα άμεσων περικοπών, όπως υποστηρίζουν, πριν εξαντληθούν οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως η χρηματοδότηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και τα κρατικά λαχεία.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί έως την Κυριακή, οπότε εκπνέει και η προθεσμία, την οποία έχουν θέσει οι δανειστές, για την οριστικοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων.