Κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός στο ρεύμα από Κοζάνη προς Γρεβενά, όπου χθες στο οδικό τμήμα μεταξύ Κοίλων και Καλαμιάς εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες οδηγοί, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων που έπληξαν την περιοχή. Οι οδηγοί είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε καταλύματα του νομού Κοζάνης.

Συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εγνατίας Οδού κατέβαλλαν ολονύκτιες προσπάθειες να καθαρίσουν το οδόστρωμα και να απομακρύνουν τα εγκλωβισμένα οχήματα. Έως το πρωί αυτό κατέστη εφικτό στο ρεύμα από Γιάννινα προς Θεσσαλονίκη, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Αντίθετα, αποκλεισμένο εξακολουθεί να παραμένει ένα τμήμα περίπου 12 χλμ., έξω από την Κοζάνη, μεταξύ των κόμβων των Κοίλων και της Καλαμιάς, στο ρεύμα από Κοζάνη έως τα Γρεβενά. Οι οδηγοί ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή μέσω Πτολεμαΐδας και πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα προβλήματα στο συγκεκριμένο τμήμα ξεκίνησαν από χθες το πρωί εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες ουρές και να εγκλωβιστούν εκατοντάδες οδηγοί.

Στο μεταξύ, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, εξαιτίας χιονόπτωσης ή παγετού, η κυκλοφορία σ’ όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Φλώρινας και των Γρεβενών. Επίσης, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο νομό Πέλλας και προς τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας της Πέλλας, στα 3-5 Πηγάδια και το Σέλι της Ημαθίας.

Εξάλλου, με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ’ όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης και στον επαρχιακό δρόμο Ζεγκλιβερίου – Πετροκέρασα, ενώ κλειστός παραμένει ο επαρχιακός δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη. Αλυσίδες χρειάζονται, ακόμη στην εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των Σερρών.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις τελευταίες ώρες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, το τσουχτερό κρύο και τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, να υποχωρήσουν το επόμενο 24ωρο.