Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν και φέτος τη μνήμη του με συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μερικά λουλούδια και ανθοδέσμες αφήνουν οι περαστικοί στο σημείο όπου το άτυχο παιδί άφησε την τελευταία του πνοή. Συναισθήματα ανάμεικτα τους κατακλύζουν κάθε χρόνο τη σημερινή μέρα. Πόνος, θυμός, αγανάκτηση παλεύουν μέσα τους προσπαθώντας ένα από αυτά να επικρατήσει.

Ένα σχολείο στην οδό Αραχώβης κάνει κατάληψη σήμερα. Οι μαθητές έχουν κρεμάσει ένα πανό που αναγράφει «Ημέρα Μνήμης η 6η Δεκεμβρίου».

Τι κι αν έχουν περάσει τρία χρόνια. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και κανείς δεν θέλει ή αρνείται να πιστέψει ότι ένας αστυνομικός μπόρεσε να σηκώσει το όπλο του και να στερήσει τη ζωή από ένα 15χρονο παιδί.

Στην Αθήνα οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ για τις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αντιεξουσιαστών.

Λόγω των συγκεντρώσεων, ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο θα κλείσει στις 5 το απόγευμα και στο Σύνταγμα στις 6. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να κάνουν στάση. Τα μέτρα της αστυνομίας είναι δρακόντεια με τις κλούβες των ΜΑΤ να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στους δρόμους από όπου θα περάσει η πορεία, ενώ έμφαση θα δοθεί στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών.