Εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη σχετικά με τις προϋποθέσεις λήψης δεύτερης σύνταξης από τους τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις λήψης δεύτερης σύνταξης από τους τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α., (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), δίνει με εγκύκλιό του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, οι ασφαλισμένοι των τομέων του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α., που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από άλλο ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, πλην Ο.Γ.Α., συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος από τους ανωτέρω τομείς με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, και εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 16 έτη ασφάλισης και το 65ο έτος της ηλικίας του δικαιούται δεύτερη σύνταξη γήρατος, μειωμένη κατά 50%, από τους τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

Οι αυξημένες αυτές προϋποθέσεις δεν ισχύουν, εφόσον ο ασφαλισμένος ζητήσει τη λήψη της δεύτερης σύνταξης από τον Ε.Τ.Α.Α. ταυτόχρονα ή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα. Σ’ αυτή την περίπτωση ισχύουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους μονοσυνταξιούχους.

Για τη λήψη δεύτερης σύνταξης γήρατος είναι δυνατή η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του νόμου 3996/2011. Εξαιρούνται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-2010, καθώς και όσοι θεμελιώνουν μετά την 1-1-2011 με προϋποθέσεις που δεν τροποποιούνται από το αρθρ.10 του ασφαλιστικού νόμου.

Παραδείγματα:

Ασφαλισμένος του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., ηλικίας 60 ετών, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2011 και υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε ταυτόχρονα ή μέσα σε ένα εξάμηνο από την έναρξη συνταξιοδότησης από το Δημόσιο. Όσον αφορά στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., για τη λήψη σύνταξης γήρατος το έτος 2011 απαιτείται η συμπλήρωση 36 ετών ασφάλισης και ηλικία 60 ετών.

Συνεπώς, ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί είτε να συνταξιοδοτηθεί εντός του 2011, εφόσον αναγνωρίσει ένα χρόνο ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ανωτέρω νόμου, οπότε και συμπληρώνει εντός του 2011 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης των 36 ετών, είτε να συνεχίσει την εργασία του για ένα ακόμη έτος, δηλ. να μην συνταξιοδοτηθεί, και να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τόσο στο Δημόσιο όσο και στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. εντός του 2012, οπότε και πληροί ταυτόχρονα ή εντός εξαμήνου τις προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος (36 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών καθώς συμπληρώνει 35ετία το 2011).

Επίσης, σε περίπτωση που δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει χρόνο ασφάλισης, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο εντός του 2011 και από το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. εντός του 2012 με μειωμένη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 18 του ν.3232/2002.

Δικαστική υπάλληλος, ασφαλισμένη στο Τ.Α.Ν., ηλικίας 51 ετών, έχει κατοχυρώσει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί ως μητέρα ανηλίκου τέκνου με τη συμπλήρωση του 48ου έτους της ηλικίας, καθώς το 2004 είχε ανήλικο τέκνο και είχε συμπληρώσει 18 ½ έτη ασφάλισης.

Η ασφαλισμένη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και τον Τομέα Νομικών, και καθώς πληροί ταυτόχρονα ή εντός εξαμήνου τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Τ.Α.Ν., μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, ανεξάρτητα εάν το ανήλικο τέκνο έχει πλέον ενηλικιωθεί.

Διευκρινίζεται επίσης, οι ασφαλισμένοι των τομέων του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, πλην Ο.Γ.Α., προκειμένου να λάβουν δεύτερη σύνταξη αναπηρίας από τους ανωτέρω τομείς, πρέπει να έχουν συμπληρώσει 12 έτη ασφάλισης.