Οδηγίες σχετικά με το πώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να διαχειρίζονται τα δεδομένα δημοσίευσε πρόσφατα το Σώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Τηλεπικοινωνίες (Berec).

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο BBC, το Berec εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές αποσαφηνίζοντας το πώς οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα δεδομένα που διαχειρίζονται, μήνες μετά από τη θέσπιση ενός νόμου σχετικά με το ζήτημα.

Στο παρελθόν, εφαρμογές και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες μπορούσαν -στη θεωρία τουλάχιστον- να πληρώνουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα λειτουργούν με επαρκή τρόπο. Κάτι τέτοιο ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό για τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ, οι οποίοι το έβλεπαν ως ένα τρόπο για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Berec μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υπηρεσιών θα μπορούν πλέον να κάνουν έκκληση για ειδική μεταχείριση και μόνο εφ’ όσον κάτι τέτοιο δεν γίνεται εις βάρος άλλων.

Οι νέες κανόνες καθορίζουν επίσης το δικαίωμα των καταναλωτών να μπορούν ελεύθερα να έχουν πρόσβαση και να διαμοιράζονται πληροφορίες και περιεχόμενο, να τρέχουν εφαρμογές και να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές υπηρεσίες της αρεσκείας τους, εφ’ όσον φυσικά δεν είναι παράνομες.

Η δημοσίευση των νεών κατευθυντήριων γραμμών έγιναν αποδεκτές με ικανοποίηση από τους ειδικούς των ψηφιακών δικαιωμάτων, αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC. «Η Ευρώπη αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο πρότυπο για την άμυνα του ανοιχτού, ανταγωνιστικού και ουδέτερου Διαδικτύου», δήλωσε ο Τζο ΜακΝάμι, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Δικαιώματα (EDRi).