Οι ελλείψεις βιβλίων επισκίασαν τους αγιασμούς που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για τα προβλήματα διανομής των βιβλίων και μία σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν την ομαλή λειτουργία των σχολείων, οι Σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών του νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στα γραφεία της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρτσιώτη, μέχρι σήμερα μοιράστηκε το σύνολο των βιβλίων τεχνικής εκπαίδευσης που βρίσκονταν στις αποθήκες (40%), ενώ για τα υπόλοιπα σχολεία η διανομή, αν και υστερεί στο μεγαλύτερο ποσοστό, θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, μέχρι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Επιπλέον, έχει ήδη ταχυδρομηθεί προς τα σχολεία, το ψηφιακό υλικό (DVD), που περιλαμβάνει την ύλη των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, έτσι ώστε να διανεμηθεί στους μαθητές άμεσα.

Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών σε απομακρυσμένα σχολεία, με λεωφορεία, αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμη Φωτόπουλο, την ερχόμενη Πέμπτη το περιφερειακό συμβούλιο θα εγκρίνει την παράταση των συμβάσεων με τους λεωφορειούχους για την μεταφορά των μαθητών, βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης της περασμένης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει την καταγραφή των προβλημάτων υποδομών, φύλαξης, καθαριότητας, συντήρησης κ.α., στα σχολεία της αρμοδιότητάς του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν σταλεί ενημερωτικά σημειώματα στα σχολεία, με τα οποία τους ζητείται να επισημάνουν εγγράφως στο δήμο τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης, ένα από τα βασικά προβλήματα των σχολείων αφορά τη διαχείριση των επιδοτήσεών τους.

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε αποκλεισμό της Περιφέρειας Εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και για την υποχρηματοδότηση των σχολείων, υποστηρίζοντας ότι οι σχολικές επιτροπές δεν θα μπορέσουν να καλύψουν φέτος τις δαπάνες σε πετρέλαιο, λογαριασμούς, αναπαραγωγή βιβλίων κ.α

Aγιασμός δεν έγινε στο δημοτικό Μελισσοχωρίου