Άρχισε στις 10 το πρωί η συζήτηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με τους εκπροσώπους των πρυτάνεων, για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ως γνωστόν, η υπουργός Παιδείας έδωσε προθεσμία λίγων εβδομάδων, όπως ζητούσαν οι πανεπιστημιακοί, προκειμένου να συζητηθούν τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου. Οι πρυτάνεις αντιδρούν κυρίως για τη σύνθεση και ανάδειξη των συμβουλίων ιδρυμάτων που θα διοικούν τα πανεπιστήμια, αλλά και την επιλογή πρύτανη από το ολιγομελές συμβούλιο. Επίσης, αντιδρούν και στη δυνατότητα που δίδεται στα ιδρύματα για τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών μικρότερης διάρκειας από τα σημερινά.

Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων πάντως θα διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες, καθώς η υπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των προέδρων ΤΕΙ που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ έχουν εντοπίσει και θετικά σημεία. Οι πρόεδροι θα υποβάλουν στην υπουργό τις θέσεις τους και θα έχουν και αυτοί, από την πλευρά τους, έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων.

Πάντως, η κ. Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τέλος του μηνός στη Βουλή, ενώ αναμένεται να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί μετά τις 15 Αυγούστου που θα ανοίξει η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, όπως τόνισε η ίδια.

Τέλος, αύριο αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο.