Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό για άλλη μία φορά τον Πειραιά. Επιβάτες του είναι 2.500 άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας τις προηγούμενες ημέρες,

Στο λιμάνι θα περιμένουν, όπως κάθε φορά, ασθενοφόρο για την περίπτωση που κάποιος χρειάζεται ιατρική φροντίδα- ειδικά από τα παιδιά που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία- και λεωφορεία του ΟΛΠ που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Προορισμός των περισσότερων είναι τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να φτάσουν στη Σερβία και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Η κατάσταση στην Ειδομένη και τη Γευγελή έχει σε ένα βαθμό εξομαλυνθεί καθώς περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ ενώ είναι αισθητά μειωμένη και η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτών που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στείλει οι Αρχές των Σκοπίων με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος και εικόνες ντροπής.

Μετά τα πλάνα με μητέρες με μωρά στα χέρια να περνούν το αγκαθωτό συρματόπλεγμα που είχαν τοποθετήσει οι Αρχές της ΠΓΔΜ και τη βίαιη συμπεριφορά σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών πλέον η διέλευσή τους γίνεται πιο ομαλά και οι περισσότεροι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής φεύγουν κατευθείαν για τα σύνορα της ΠΓΜ με τη Σερβία στο Ταμπάνοβτσε.

Χθες συνολικά περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στο έδαφος της Σερβίας.