Από νωρίς ο Σωκράτης και ο αδελφός του ο Περικλής στράφηκαν στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο στίβο. Ο πρώτος ασχολήθηκε με το βάδην και ο δεύτερος ήταν δρομέας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Σωκράτης συμμετείχε στην Εθνική Ομάδα Στίβου Εφήβων, στους Βαλκανικούς αγώνες, που τότε έγιναν στην Τουρκία. Εκεί γνωρίστηκαν με τον Λάμπρο Παπακώστα, τον αθλητή του άλματος εις ύψος.

Αν και στη συνέχεια τον κέρδισε η δημοσιογραφία, ο Σωκράτης Γκιόλιας δεν ξέχασε την αγάπη του για τον κλασικό αθλητισμό και δεν εγκατέλειψε το ρεπορτάζ για τον στίβο.

Μάλιστα διατηρούσε καλές σχέσεις με πολλούς αθλητές του στίβου, όπως για παράδειγμα με την Αθανασία Τσουμελέκα ενώ με τον Κώστα Κεντέρη ήταν κουμπάροι, αφού ο Ολυμπιονίκης ήταν αυτός που τον πάντρεψε με την σύζυγό του Αδαμαντία, το 2003.

Ο Κεντέρης μένει στην ίδια πολυκατοικία όπου βρίσκεται και το σπίτι του Γκιόλια, στην Ηλιούπολη, εκεί όπου σημειώθηκε χθες η φονική τρομοκρατική επίθεση.

Ο αδελφός του, Περικλής Γκιόλιας, δεν εγκατέλειψε τον αθλητισμό και τώρα είναι προπονητής της γυναίκας του, Νάντιας Εφεντάκη, αθλήτριας στους δρόμους ημιαντοχής.