Τις ενέργειες και τις κυριότερες διαπιστώσεις του σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας παρουσίασε ο Συνήγορος του Παιδιού στο υπουργείο Παιδείας.

Η έκθεση βασίστηκε σε στοιχεία που συνέλεξε ο Συνήγορος του Παιδιού τον περασμένο χρόνο. Κατά την άποψη του Συνηγόρου του Παιδιού, ο σημαντικότερος παράγοντας που θα πρέπει πάνω του να εστιάσει το υπουργείο Παιδείας είναι η διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος και η επικοινωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και ανάμεσα σε μαθητές και γονείς. Όπως σημειώνει η αρχή, είναι απαραίτητο να υπάρξουν ξεκάθαροι κανόνες στα σχολεία που να προβλέπουν τους τρόπους αντιμετώπισης των κρουσμάτων βίας.

Η αρχή πιστεύει ότι σε περιπτώσεις βίας, η επιβολή ποινών δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη, αλλά η έσχατη λύση. Αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει σύστημα εναλλακτικής τιμωρίας, όπως η κοινωφελής εργασία. Παράλληλα, σημαντική κρίνεται η ανάπτυξη υποστηρικτικών μηχανισμών (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ) σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.