Ο Στίβεν Φράι έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και ο διάσημος βρετανός ηθοποιός, παρουσιαστής, σκηνοθέτης και συγγραφέας έχει εκφράσει ανοιχτά αυτή του τη θέση, προτείνοντας μάλιστα πριν από δύο χρόνια να φτιαχτούν αντίγραφα στο Βρετανικό Μουσείο για να επιστραφούν τα αυθεντικά στη χώρα μας.

«Η αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορούσε να συγκριθεί με την αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι», έχει δηλώσει για το θέμα.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το διπλωματικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυκλοφορεί και πάλι ένα βίντεο από ένα ντιμπέιτ στο οποίο συμμετείχε ο Φράι στη Βρετανία, στις 12 Ιουνίου του 2012 και που πραγματευόταν το θέμα της επιστροφής των γλυπτών στη χώρα μας.

Στην ομιλία αυτή, είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα βρισκόταν υπό κατοχή ακόμη και 9 χρόνια αργότερα, αφού ο Έλγιν πήρε, ξερίζωσε αυτά τα υπέροχα, εκπληκτικά κομμάτια ιστορίας. Ο Λόρδος Βύρωνας πέθανε για αυτό τον λόγο (σ.σ. την ελευθερία της Ελλάδος), υπάρχουν περισσότερα αγάλματά του στην Ελλάδα από ό,τι στην Αγγλία και οι Έλληνες ξεκίνησαν τον αγώνα τους για ανεξαρτησία κατά των Οθωμανών. Η οποία ήρθε το 1932. Δε μιλάμε για μία κρατική συνδιαλλαγή, ενός πρέσβη με μία χώρα και να πάρει τα γλυπτά που δημιούργησε ο ανώτερος πολιτισμός στον κόσμο, πάνω στον οποίο στηρίχτηκε και ο δικός μας. Ναι, τα σώσαμε για 200 χρόνια αλλά όπως αν το σπίτι του γείτονα μας είχε πιάσει φωτιά και σώζαμε τους πίνακες τους, όταν μας τους ζητούσε πίσω, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και σαν χώρα για τα γλυπτά του Παρθενώνα».

Ολόκληρη η ομιλία στο παρακάτω βίντεο…