Στο βρετανικό Κοινοβούλιο έφτασε το θέμα της ακύρωσης της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερασπίζεται τη στάση του, παρά τα έντονα πυρά που δέχθηκε από τον ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «έχασε τα λογικά του» κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη μάρμαρα (marbles στα αγγλικά).

Ο Κιρ Στάρμερ είπε χαρακτηριστικά: “He lost his marbles”, δηλαδή ότι «τα έχει χάσει» περιπαίζοντας τον Ρίσι Σούνακ και κατηγορώντας τον ότι αρνήθηκε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ένα «σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην προσπάθεια να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση» και ότι αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει σημαντικά ζητήματα «αυτός προσπάθησε να τον ταπεινώσει ακυρώνοντας τελευταία στιγμή».

Στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του για το θέμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπονόησε πως σκοπός της ελληνικής πλευράς δεν ήταν «να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος», χαρακτηρίζοντας τη στάση ανάρμοστη.

Θυμίζεται ότι ο Σουνάκ επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την εβδομάδα, όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός την ακύρωσε τελευταία στιγμή γιατί νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την επιθυμία του να δει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία τον 19ο αιώνα αφού ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Έλγιν τα απομάκρυνε από την Ακρόπολη. Τώρα, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με το πρώτο επίσημο αίτημα για μόνιμη επιστροφή τους να υποβάλλεται το 1983. Το Βρετανικό Μουσείο δύσκολα θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των γλυπτών σύμφωνα με τους όρους του Νόμου του Βρετανικού Μουσείου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των PMQ, ο Στάρμερ κατηγόρησε τον Σουνάκ για «πολιτική χαμηλού επιπέδου». «Σε μια προσπάθεια να κρυφτεί από τις αποτυχίες του, ο πρωθυπουργός βρέθηκε αυτή την εβδομάδα να διαφωνεί για ένα αρχαίο λείψανο, για το οποίο ενδιαφέρεται μόνο μια μικρή μειοψηφία του βρετανικού κοινού, αλλά αρκετά με το κόμμα των Τόρις», αστειεύτηκε ο Στάρμερ και πρόσθεσε: «Είναι ειρωνικό που έχει ξαφνικά ενδιαφέρεται για την ελληνική κουλτούρα όταν έχει γίνει ξεκάθαρα ο άνθρωπος με το αντίστροφο άγγιγμα του Μίδα».

Ο Σούνακ υπερασπίστηκε την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε τη συμφωνία να μην συζητήσουν δημόσια την ιδιοκτησία των Μαρμάρων του Παρθενώνα, όσο βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κατηγόρησε επίσης τον Στάρμερ ότι «υποστηρίζει μια χώρα της ΕΕ έναντι της Βρετανίας» στην εν λόγω διαμάχη, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης των Εργατικών είχε δηλώσει ότι δεν υποστήριξε την επιστροφή των αντικειμένων στην Ελλάδα.