Υλικά

  • 4 στρογγυλά ή ορθογώνια κριθαρένια παξιμάδια με διάμετρο περίπου 8-10 εκατοστά ή 4 φέτες φρυγανισμένο, παχύ ψωμί ολικής άλεσης
  • 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 120 γρ. θρυμματισμένη φέτα
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Ξηρή ρίγανη
  • Μαύρες ελιές για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

  1. Τρίψτε τις ντομάτες (αλλά μην στραγγίξετε όλα τα υγρά).
  2. Περάστε το παξιμάδι κάτω από τρεχούμενο νερό (πολύ γρήγορα) και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο. (Παραλείψτε αυτό το βήμα αν χρησιμοποιείτε ψωμί). Τα κρητικά παξιμάδια είναι πολύ σκληρά, αλλά δεν θέλετε να τα μαλακώσετε πολύ, δεν θέλετε έναν μουσκεμένο ντάκο. Θα πρέπει να είναι ακόμα τραγανός αλλά να σπάει εύκολα.
  3. Προσθέστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αφήστε το να απορροφηθεί.
  4. Αδειάστε την ντομάτα από πάνω, καλύπτοντας όλο το παξιμάδι και στη συνέχεια προσθέστε το θρυμματισμένο τυρί.
  5. Περιχύστε με άλλο ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και πασπαλίστε με ρίγανη. Τοποθετήστε από πάνω τις ελιές (προαιρετικά).