Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες ψιλές
  • 4 ντομάτες μικρές χτυπημένες στο μπλέντερ
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι μαιντανό
  • 3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Αφού έχουμε βάλει τα φασόλια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.
  2. Στραγγίζουμε τους γίγαντες από το αρχικό νερό και τοποθετούμε τα φασόλια σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό για να βράσουν.
  3. Προσθέτουμε τα καρότα και το σέλινο και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.
  4. Ελέγχουμε τους γίγαντες κάθε 20 λεπτά και όταν δούμε ότι έχουν μαλακώσει αρκετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και στραγγίζουμε τα φασόλια. Κρατήστε ένα φλυτζάνι με το ζουμί για να το βάλετε στο πυρέξ στο τέλος.
  5. Σε μία άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι και προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  6. Προσθέτουμε τα φασόλια και τελευταίο τον μαϊντανό.
  7. Αν έχουμε κρατήσει και λίγο από το ζουμί των φασολιών (όταν τα βράζαμε), το περιχύνουμε και αφήνουμε για 5-6 λεπτά να πάρουν μια βράση.
  8. Στην συνέχεια, αδειάζουμε το φαγητό σε ένα πυρέξ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.