Τα παντζάρια έχουν σημαντικές και ευεργετικές ιδιότητες. Καταρχάς, ενισχύουν την αντοχή του οργανισμού και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, βελτιώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Ακόμη, προλαμβάνουν την οστεοπόρωση, ρυθμίζουν τη λειτουργία του ήπατος και προστατεύουν τον εγκέφαλο από παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, η κατανάλωση παντζαριών περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις το παντζάρι χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
Υλικά (πέστο για 4 μερίδες ζυμαρικών)
- 500 γρ. βρασμένα παντζάρια, κομμένα σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. καρύδια
- 100 γρ. κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, τριμμένο
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και χτυπάμε καλά, μέχρι να λιώσει το σκόρδο.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι το πέστο να αποκτήσει αρκετά πηκτή υφή.
- Βήμα 3: Κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε περίπου 3-4 κ.σ. για να πετύχουμε την ιδανική πηκτικότητα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (πέστο παντζάρι + ζυμαρικά)
- Ενέργεια: 413 kcal
- Υδατάνθρακες: 36,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 14,2 γρ.
- Λιπαρά: 12,5 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 3,2 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI