Οι χουρμάδες δεν είναι μόνο ένα γλυκό, φυσικό σνακ, αλλά και ένα θησαυροφυλάκιο θρεπτικών συστατικών που ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη, προσφέροντας άμεση και φυσική ενέργεια. Είναι πλούσιοι σε διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σωστή πέψη και στη ρύθμιση της δυσκοιλιότητας – ειδικά όταν μουλιάζονται σε ζεστό νερό, ενισχύεται ακόμη περισσότερο αυτή η ιδιότητά τους.
Περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη, γι’ αυτό και αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που τους καθιστά κατάλληλους για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην υγεία της όρασης. Παρέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, καθώς και πολύτιμα μέταλλα, ενισχύοντας τη συνολική ευεξία.
Υλικά (1 μπολ)
- 200 γρ. βασιλικοί χουρμάδες
- 130 ml νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε χλιαρό νερό για περίπου 10 λεπτά.
- Βήμα 2: Στη συνέχεια, χτυπάμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ μαζί με το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ομοιόμορφη κρέμα.
- Βήμα 3: Η πάστα χουρμά διατηρείται στο ψυγείο για 10–15 ημέρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό υποκατάστατο του μελιού, στην ίδια ακριβώς αναλογία, σε οποιαδήποτε συνταγή.
Διατροφική αξία ανά 1 κ.σ.
- Ενέργεια: 46 kcal
- Υδατάνθρακες: 12,1 γρ.
- Πρωτεΐνη: 1,6 γρ.
- Λιπαρά: 0 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0 γρ.
*H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI