Το μύρτιλο συχνά θεωρείται από τους ειδικούς ως φύλακας της υγείας και θαυματουργό φυτό της νεότητας και όχι άδικα, καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας χάρη στην υψηλή διατροφική αξία του και τη δράση του κατά της φθοράς του χρόνου.
Για αιώνες, οι άνθρωποι απολάμβαναν τη γεύση του χωρίς να γνωρίζουν τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν από τους καρπούς του ένα αρωματικό κρασί, τον μυρτινίτη οίνο, αλλά και ένα αρωματικό έλαιο, το μύρτινον έλαιον. Σήμερα, τα μύρτιλα θεωρούνται υπερτροφή. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E και β-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Αντίθετα, περιέχουν ελάχιστο νάτριο, λιπαρά και θερμίδες, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για μια υγιεινή διατροφή. Τέλος, τα μύρτιλα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι κατά της πρόωρης γήρανσης, της εκφύλισης της όρασης, της φλεγμονής στο ουροποιητικό σύστημα, στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Υλικά (50-60 μπουκίτσες)
- 50-60 φρέσκα μύρτιλα
- 70-80 γρ. κουβερτούρα με στέβια
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Πλένουμε καλά τα μύρτιλα και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Βήμα 2: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
- Βήμα 3: Βουτάμε τα μύρτιλα στη λιωμένη σοκολάτα, τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.
Διατροφική αξία ανά 10 μύρτιλα
- Ενέργεια: 78 kcal
- Υδατάνθρακες: 16 γρ.
- Πρωτεΐνη: 1,2 γρ.
- Λιπαρά: 5,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,0 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI