Το λευκό ρύζι, σε αντίθεση με το καστανό, έχει υποστεί περισσότερη επεξεργασία, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί το εξωτερικό του περίβλημα και να μειωθεί η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Όμως με αυτόν τον τρόπο διατηρεί τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον πυρήνα του, καθιστώντας το μια ιδανική επιλογή για γεύματα με ενέργεια και εύκολη πέψη. Τι αξίζει να γνωρίζουμε για το λευκό ρύζι:

  • Είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, σε αντίθεση με άλλα επεξεργασμένα προϊόντα που αφαιρούν τη γλουτένη τεχνητά.
  • Παρέχει υψηλή ενέργεια χάρη στην περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, γι’ αυτό και αποτελεί βασικό συστατικό σε διατροφές αθλητών.
  • Είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά και φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.
  • Χωνεύεται εύκολα, κάτι που το καθιστά φιλικό προς το πεπτικό σύστημα – σε αντίθεση με πιο δύσπεπτες τροφές όπως το κρέας ή τα φυλλώδη λαχανικά.

Υλικά (6 μπολάκια)

  • ¾ κούπας ρύζι γλασέ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1½ κούπα νερό (για το αρχικό βράσιμο)
  • ½ κούπα παγωμένο νερό (για το τέλος)
  • ½ κούπα ζάχαρη ή μέλι
  • 4½ κούπες αμυγδαλόγαλο
  • ¼ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το ρύζι με το αλάτι σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, χρησιμοποιώντας 1½ κούπα νερό.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε το αμυγδαλόγαλο, τη ζάχαρη (ή το μέλι), την κανέλα και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 3: Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, διαλύουμε το κορν φλάουρ στη μισή κούπα παγωμένο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Βήμα 4: Σιγοβράζουμε για ακόμη 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και σερβίρουμε σε μπολάκια.

Διατροφική αξία ανά μπολάκι

  • Ενέργεια: 260 kcal
  • Υδατάνθρακες: 35,6 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 11,3 γρ.
  • Λιπαρά: 6,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ