Υλικά

  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι
  • 3 αυγά
  • 2 φλ. τσαγιού βρώμη
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ. γλ. αλάτι
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού γιαούρτι
  • 3/4 φλ. τσαγιού σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το γλάσο (προαιρετικά):
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • Το ξύσμα και το χυμό από 1/2 πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με λαδόκολλα.
  2. Ξεπλύνετε και στεγνώστε το πορτοκάλι. Αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε το στα τέσσερα. Αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια.
  3. Προσθέστε τα συστατικά στο μπλέντερ (και τα κομμάτια πορτοκαλιού) ή στο μούλτι με τη σειρά που αναφέρονται.
  4. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στη φόρμα.
  5. Ψήστε για 50 λεπτά έως μία ώρα ή μέχρι η κορυφή του κέικ να πάρει χρώμα.
  6. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πλήρως.
  7. Για να φτιάξετε το γλάσο χτυπήστε τα υλικά με το σύρμα μέχρι να γίνουν λεία και περιχύστε το κέικ όταν κρυώσει.