Υλικά
- 1 ολόκληρο πορτοκάλι
- 3 αυγά
- 2 φλ. τσαγιού βρώμη
- 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. τσαγιού γιαούρτι
- 3/4 φλ. τσαγιού σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για το γλάσο (προαιρετικά):
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- Το ξύσμα και το χυμό από 1/2 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με λαδόκολλα.
- Ξεπλύνετε και στεγνώστε το πορτοκάλι. Αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε το στα τέσσερα. Αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια.
- Προσθέστε τα συστατικά στο μπλέντερ (και τα κομμάτια πορτοκαλιού) ή στο μούλτι με τη σειρά που αναφέρονται.
- Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στη φόρμα.
- Ψήστε για 50 λεπτά έως μία ώρα ή μέχρι η κορυφή του κέικ να πάρει χρώμα.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πλήρως.
- Για να φτιάξετε το γλάσο χτυπήστε τα υλικά με το σύρμα μέχρι να γίνουν λεία και περιχύστε το κέικ όταν κρυώσει.