Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης πριν την διάσωση μιας τράπεζας, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Οι κανόνες της Ε.Ε για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές των τραπεζών πριν αυτές οδηγηθούν σε διάσωση κρίθηκαν νόμιμοι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, σε απόφασή του για την διάσωση των τραπεζών της Σλοβενίας.

Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε ότι οι κανόνες του bail in δεν είναι δεσμευτικοί για τα κράτη μέλη, σε μία απόφασή που περιορίζει ξεκάθαρα τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω των συνομιλιών για την διάσωση των ιταλικών τραπεζών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η κατανομή των βαρών από τους μετόχους και τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή κρατικής βοήθειας σε μια προβληματική τράπεζα.

Οι δικαστές πρόσθεσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στα κράτη μέλη, μπορεί ξεκινήσει επίσημη διαδικασία έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσον ένα κράτος παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε όσον αφορά τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε μια τράπεζα χωρίς την επιβολή ζημιών στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.