Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου ενώ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς ρεύματος της κύριας κατοικίας τους οι οποίες εκδόθηκαν το διάστημα μεταξύ 1η Δεκεμβρίου 2021 –και έως 31η Μαΐου 2022 εφόσον έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Power Pass

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 αλλά προσοχή: αφορά τις επιβαρύνσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος και από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το επίδομα δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών πάνω από 30 ευρώ και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020.

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να το πράξουν πριν την υποβολή της αίτησης για το Power Pass καθώς, θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιβεβαίωση ή επικαιροποίηση στοιχείων για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Επίσης θα πρέπει:

  • Να διορθώσετε τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία σας
  • Να αναγράψετε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (IBAN)
  • Να πιστοποιήσετε την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσετε την υποβολή της αίτησης.

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιοι κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιδότηση στο ρεύμα και το Power Pass, που επιστρέφει έως και 600 ευρώ σε καταναλωτές. Η επιδότηση για το ρεύμα αφορά την περίοδο κατανάλωσης από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πολίτες που κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα. Ισχύει για όσους διαπιστωθεί, κατόπιν ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, ότι κατά την αίτησή τους για το power pass, υπέβαλαν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, σε πιθανό έλεγχο όποιος δώσει ψευδή στοιχεία απειλείται με πρόστιμο διπλάσιο της ενίσχυσης που έλαβε. Έτσι, κάποιος που θα λάβει το ανώτατο ποσό της επιδότησης, που είναι τα 600 ευρώ, και διαπιστωθεί ότι δεν ήταν καθόλα νόμιμος κατά την αίτηση, θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, «Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βεβαιώνει το προς ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό και εκδίδει την σχετική ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90), κατόπιν σύνταξης χρηματικού καταλόγου από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Τα ποσά μετά την είσπραξή τους εμφανίζονται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1590789001 “Λοιπές επιστροφές Ποσών”».