Το χρέος, το Grexit, οι καταθέσεις και η δραχμή

Επτά μύθοι και επτά αλήθειες για την ελληνική οικονομία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:57
24/01/2015
Το χρέος, το Grexit, οι καταθέσεις και η δραχμή
57
loading

Επτά μύθους και αλήθειες για την ελληνική οικονομία την επόμενη των εκλογών διατυπώνει 24 ώρες πριν την προσφυγή στις κάλπες με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Νικόλαος Οικονομίδης, καθηγητής του Stern Business School.

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα πολλά ακούστηκαν για το περίφημο Grexit, ακούστηκαν πολλές απόψεις για την επιστροφή στη δραχμή, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, την ανάπτυξη και το ενιαίο νόμισμα.

Διαβάστε παρακάτω τις απόψεις του γνωστού καθηγητή στα περί Grexit, νέας δραχμής και καταθέσεων…

Μύθος 1: Το ελληνικό κρατικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να το διαγράψουμε.

Αλήθεια: Ασφαλώς και το χρέος είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, απλώς χρειάζεται ανάπτυξη, όχι πολιτική αβεβαιότητα. Καμία χώρα δεν αποπληρώνει το χρέος της. Οι χώρες πληρώνουν μόνο τους τόκους. Η Ελλάδα έχει μικρούς τόκους στα δάνεια από την Ε.Ε. και περίοδο χάριτος τόκων 25 ετών στα 60% του χρέους και 13 ετών σε άλλα 20% του χρέους. (…) Η πραγματική λύση είναι να επιμηκύνουμε τις λήξεις του 70-75 χρόνια…

Μύθος 2: Μπορούμε να διαγράψουμε όλο ή σημαντικό μέρος του χρέους μας προς τους Ευρωπαίους χωρίς να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ.

Αλήθεια: Η ελληνική Βουλή δεν θα δεχόταν οι Έλληνες φορολογούμενοι να δωρίσουν στη Φινλανδία ή την Ολλανδία τα χρήματα που χρωστάνε στην Ελλάδα, έτσι και οι Φινλανδοί, Ολλανδοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα μας χαρίσουν τα 250 δισ. ευρώ που τους χρωστάμε. Αν προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει μέρος του χρέους θα βρεθεί απέναντι σε μια ιδιαίτερα εχθρική Ευρώπη…

Μύθος 3: Η νέα δραχμή δεν είναι κακή λύση. Το ευρώ δεν είναι ταμπού. Αν βγούμε από το ευρώ θα είμαστε καλύτερα όπως στην καλή εποχή της δραχμής.

Αλήθεια: Η νέα δραχμή είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Η έξοδος από το ευρώ θα είναι πλήρης καταστροφή για την Ελλάδα. Δεν θα μας φέρει στην παλιά ισοτιμία των 341 δραχμών ανά ευρώ, αλλά ισοτιμία 1.000 νέες δραχμές ανά ευρώ…

Μύθος 4: Οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ γιατί είναι καταστροφικό για αυτούς.

Αλήθεια: Οι Ευρωπαίοι δούλεψαν για χρόνια για να ελαχιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του Grexit σε αυτούς. Αυτή τη στιγμή θα είναι μηδαμινός. Μόνο η Ελλάδα καταστρέφεται με Grexit όχι η Ευρώπη…

Μύθος 5: Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι προστατευμένες από την ΕΚΤ και δεν κινδυνεύουν ό,τι κι αν γίνει στην Ελλάδα.

Αλήθεια: Λόγω ακραίας πολιτικής αβεβαιότητας και σημαντικής πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ιδιώτες καταθέτες και επιχειρήσεις έχουν κάνει σημαντικές αναλήψεις στον μήνα πριν τις εκλογές. Αν εκλεγεί η αξιωματική αντιπολίτευση η τάση αυτή θα ενταθεί. (…) Χωρίς μνημόνιο η ΕΚΤ δεν θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα εγγυάται τις καταθέσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί τις καταθέσεις από μόνη της…

Μύθος 6: Το Grexit είναι κινδυνολογία. Δεν θα συμβεί.

Αλήθεια: Λάθος. Αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ το Grexit έχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί με τους εξής τρεις τρόπους:

1. Αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει το χρέος στους Ευρωπαίους.

2. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά της μέσα στο ευρώ απλά και μόνο γιατί δεν θα έχει πρόσβαση σε πιο πολλά ευρώ.

3. Το Grexit θα γίνει από λάθος.

Μύθος 7: Δεν χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές πλήττουν τον λαό.

Αλήθεια: Μέγιστο λάθος. Η ελληνική οικονομία παράγει πολύ λιγότερα από όσο μπορεί, παρότι οι πιο πολλοί Έλληνες εργάζονται σκληρά. Το τεράστιο πελατειακό κράτος τη βαραίνει αφόρητα...

Διαβάστε περισσότερα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

57
σχόλια
 1. avatar δραχμιστής

  Η Ελλάδα εισάγει τρόφιμα. Μύθος. Τα υπουργεία έχουν ψεύτικα δεδομένα. Δραχμή και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι ένα!

 2. avatar Eleni Rousi

  Με δραχμή: Τσίχλες τιμή: 150 δραχμές, τυρόπιτα τιμή: 150 δραχμές
  Με ευρώ: Τσίχλες τιμή 1,5 ευρώ=500 δραχμές, τυρόπιτα 1,5 ευρώ=500 δραχμές

 3. avatar ΌνομαΧρήστη

  Εάν γίνει γκρέξιτ θα γίνει μετά ντόμινο και Ισπανέξιτ και Προτογελέξιτ, και Ιταλέξιτ, Ιρλανδέξιτ και το ευρώ θα έχει αξία ενός [..]χαρτου για να το βάζουν εκεί που ξέρουν.

 4. avatar Ειδικός σε τέτοια θέματα …

  Μύθος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλαξει κάτι ...
  Της παλιές καλές εποχές,(1981-2007) ξε-χα-στη-τες,τα κεφάλια μέσα,όσοι φάγατε και ότι φάγατε,φάγατε ...

 5. avatar Βασίλειος ο Β’

  Το καλύτερο άρθρο που διάβασα ποτέ.

  1. avatar ΤιΛες?Σοβαρά?

   τι λες? σοβαρα?

 6. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  "Οι Ευρωπαίοι δούλεψαν για χρόνια για να ελαχιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του Grexit σε αυτούς. Αυτή τη στιγμή θα είναι μηδαμινός.". Βέβαια! Όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου αυτό προσπάθησαν να πετύχουν, γι αυτό και έπρεπε να εκβιάσουμε την κατάσταση στην αρχή της, αλλά εμείς σαν φοβισμένες πουλάδες υποκύψαμε στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία των ΜΜΕ.

  1. avatar Eleni Rousi

   Πώς ακριβώς θα ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες του Γρέξιτ?
   Πώς θα ελαχιστοποιούσε ή θα αγνοούσε ο Ομπάμα εάν αφηνε να του χρωκοπήσει πχ η Καλιφόρνια?
   Ποιός θα εμπιστευτεί ένα νόμισμα που του χρεωκοπούν οι χώρες?

 7. avatar punentes

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΕΛΕΓΕ Η ΝΔ!!!!!!!!!
  Μα ουτε λεξη διαφορετικη!
  Ετσι για τα ματια του κοσμου...
  Καθαρα ...αμεροληπτο δηλαδη!

  1. avatar ROBOCOP

   Κανε χαρές οσο σε παίρνει!Σε λιγο καιρο βλεπω να σε κυνηγανε και σενα και τους υπόλοιπους αριστεριστες ολοι αυτοι που εξαπατήσατε!

 8. avatar ROBOCOP

  Αυτο το άρθρο έπρεπε να το είχες βγαλει καιρο νωρίτερα newsbeast , να το διαβάσουν μερικα εύπλαστα μυαλουδακια που τα παρέσυρε η αριστερα με τα παραμύθια της!

 9. avatar ROBOCOP

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑΣ ΤΑΐΖΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!

 10. avatar seaman

  Ένα άρθρο γεμάτο "αλήθειες" και "μύθους" που όλος τυχαίως βγήκε ανήμερα των εκλογών...Ανυπόγραφες απόψεις που παρουσιάζονται ως "αλήθειες" που όλως τυχαίως αποτελούν την άποψη των κομμάτων πασοκ και πολ-αν (ΝΔ). Ειδικά ο "μύθος" 6 που στοχοποιεί το σύριζα τρομολαγνικά αποδεικνύει πως είναι μια ύπουλη πολιτική δήλωση από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα και μάλιστα σε μια μέρα που είναι παράνομο να γίνονται τέτοιου είδους πολιτικές δηλώσεις. (Την ημέρα των εκλογών απαγορεύεται να γίνονται προεκλογικές δηλώσεις δημόσια).
  Επίσης από το "μύθο" 3 που παρουσιάζεται η υποθετική ισοτιμία που είχε θέσει αυθαίρετα το τρομολαγνικό "οικονομικό επιτελείο" συγκεκριμένου κόμματος (ΝΔ) τότε υποθέτουμε πως το άρθρο το έγραψε κάποιο στέλεχος αυτού του κόμματος και απλά το παρουσιάζει ανυπόγραφο για πολλούς λόγους...

  1. avatar ngeo

   ανυπογραφές; εκτίθεσαι

   1. avatar seaman

    Γιατί, αυτόν τον "Νικόλαο Οικονομίδη, καθηγητή του Stern Business School " τον έχει κανείς ξανακούσει; Βαθμίδες καθηγητών υπάρχουν πολλές, όπως και καθηγητές. Δεν μας λέει καν τι διδάσκει ο συγκεκριμένος καθηγητής. Γιατί η "ανεξάρτητη" εφημερίδα επέλεξε αυτή τη συγκεκριμένη μέρα να παρουσιάσει την άποψη ενός όχι γνωστού καθηγητή-οικονομολόγου. Και μόνο τα αυθαίρετα συμπεράσματα που βγάζει δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας (και γνώσεων)... Το άρθρο δεν είναι τίποτα άλλο από προεκλογική προπαγάνδα κόμματος. Τώρα αν ο συγκεκριμένος καθηγητής εξέφρασε αυτές τος απόψεις αυτοβούλως είναι άλλο θέμα. Πάντως αυτές δεν είναι πόρισμα οικονομικής ανάλυσης, αλλά αντιγραφή προεκλογικής καμπάνιας κόμματος που δεν θέλει να εμφανίζεται στην υπογραφή... Εξ' ου και το ανυπόγραφες...

    1. avatar ngeo

     1on η Καθημερινή έχει 2 οικονομολόγους τον Οικονομίδη και το Βαρουφάκη με της αποψιεσ του, το θηρίο έβαλε μόνο τον Οικονομίδη για να δημιουργισ εντυπωσεισ ότι και καλά υπάρχει δεξιά προπαγάνδα.
     2on O Οικονομίδης είναι από τους πιο διάσημους Οικονομολγους στο κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια και θεωρηται αυθεντία στα χρηματοοικονομικά. τα τελευταία 30 χρόνια διδάσκει σε Columbia , Stanford και NYU Stern , είναι αρχισυντάκτης σε παγκόσμιος γνωστά οικονομικά επιστημονικά περιοδικά σαν αυθεντία και η ιστοσελίδα του είναι η 4h καλύτερη οικονομική ιστοσελίδα στο κόσμο, και είναι συχνά καλεσμένος του Bloomberg . Bαριέμαι να γράψω τα παράσημα του όλα, αλλά αντιστιχα η Κατσέλη και ο Βαρουφάκης, όταν και εγώ έκανα το μεταπτυχιακό μου σε μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όχι της Αμερικής η της Αγγλίας για να σε προλάβω, τους θεωρούσαν ανέκδοτο, όσο για το "Μπαρουφάκης" του το έδωσαν οι φοιτητές του και δεν είναι παράσημο φρέσκο, για να καταλάβεις τι συγκρίνουμε, ο Οικονομίδης δεν είναι visiting professor, αλλά καθηγητής (η ανώτερη βαθμίδα) σε 3 από τα 5 καλύτερα Αμερικανικά πανεπιστήμια στα χρηματοοικονομικά για περισοτερο από 20 χρόνια, αυτός είναι ο ανυπογράφος Οικονομίδης και αυτές οι απόψεις δεν είναι φρέσκιες και δεν είναι μόνο του Οικονομίδη, αλλά πολύ πολύ παλιές προ κρίσης, και άρα η προεκλογική καμπάνια είναι αντιγραφή τους.

     1. avatar Ακάλεστος

      Γιατί ο κ. Οικονομίδης προοριζόταν για υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012, γι' αυτό. "Αντικειμενικότατη" συνέντευξη που στοχεύει στην τρομοκρατία.

     2. avatar ngeo

      αυτά ήταν φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα. το ότι ίσως η ND να τον ήθελε, δεν σημαίνει ότι ήθελε και ο Οικονομίδης.

    2. avatar Σατανάς

     Το ότι δεν τον ξέρεις - ή δεν έκανες τον κόπο να δεις ποιος είναι, απλά αιτιολογεί και τις απόψεις που έχεις... Αλλά τι να ξέρουν το στάνφορντ και το κολούμπια, γνωρίζουμε εμείς περισσότερα για να αξιολογήσουμε τις γνώσεις ενός καθηγητή.
     Όσο για τις "βαθμίδες" των καθηγητών, σα το βαρώνος, κόμης κτλ υποθέτω.... .

 11. avatar eternity

  Αυτό το δημοσίευμα *βρωμάει πολύ*.Στημενο ,κατευθυνομενο και ας μη το χαρακτηρισω και καπως αλλιως.Παντως τα αργυρια,δεν εξαγοραζουν την πιστη.

  1. avatar Σατανάς

   ότι δε μας βολεύει και στηρίζεται στην κοινή λογική φυσικά και βρωμάει...
   Πίστευε και μη ερεύνα λοιπόν, ελεύθερα.

   1. avatar ΤιΛες?Σοβαρά?

    αρθρο της καθημερινης ειναι...τι περιμενες δηλαδη?

 12. avatar leo

  Θέλοντας να δώσω μια εξήγηση για να μην νομίζουν ότι βλέπω το θέμα κομματικά εξηγώ ότι για τον ποιο προφανή λόγω ότι αν μας κάνουν κούρεμα σε 1 χρόνο που έχουν εκλογές και οι Ισπανοί είναι λογικό να ζητήσουν το ίδιο άρα η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκύψει στον πρώτο εκβιασμό δημιουργώντας έναν χειμαρο εξέγερσης .Από την άλλη πλευρά ο Συριζα με όσο καλές προθέσεις να έχει η επιπολαιότητα που έχουν τα στελέχοι του η πολύγνωμία του με κάνουν να τους θεωρώ επικίνδυνους.

 13. avatar Kostas

  Τα χάπια μου , τα νεύρα μου, κι ένα ταξί να φύγω...... πούναι μωρέ το δίκανο?

  1. avatar ROBOCOP

   Καταλαβα!Την εκανες ε?Πηγες και έριξες ΣΥΡΙΖΑ!

 14. avatar Ανδρεας

  1. Να μην είστε αιθεροβάμονες! Οπως στο πρώτο κούρεμα ακολούθησαν τα μνημόνια,να μας κουρέψουν λεφτά,που πλέον περάσαν ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΝΕΤΡΑ... είναι της αριστερής Χαλιμάς παραμύθια.
  2. Δεν μας διώχνουν,ΑΛΛΑ οταν εχουν υπολογίσει πόσα δις θα χάσουν και με την ένεση Ντράγκι προστατεύουν τους άλλους,περιμένετε...θαύματα!
  Επιμήκυνση θα γίνει ΜΕΤΑ ΑΠΟ
  ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΛΕΞΗ!!!
  3. Η δραχμή όντως θα είναι σούπερ! Μα και στα 1985 δούλευαν 2 άτομα για 7 μέρες διακοπές το καλοκαίρι για 4 άτομα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια,γιατί για παραπάνω...
  Καληνύχτα,καλό βράδυ,καλό βόλι,ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ! ΜΟΝΟ ΔΙΑ ΠΟΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ!!!

 15. avatar leo

  Κάπως έτσι είναι τα πράγματα φυσικά δεν άκουσα από κανένας του Συριζα επιχειρήματα γιατί μπορούν να μας κουρέψουν το χρέος.Κατά την γνώμη μου είναι αδύνατο ,το μόνο πιθανό είναι κάποια επιμήκυνση.Αν κάποιος έχει επιχειρήματα γιατί θα μας το κουρέψουν τον ακούω.

 16. avatar μαριος

  Αυτος από που μας προεκυψε;Ποιον εκπροσωπεί;Τον Σαμαρα,τους δανειστες ή τη Μερκελ;Ψηφιστε ΝΔ για να μη γινουν όλα αυτά που λεει.Κι από ...Δευτερα ...μουγκα.

 17. avatar iojik

  Ο μεγαλύτερος μύθος είναι η "ελληνική οικονομία"

 18. avatar zoro999

  παιδια bitcoin να ξεμπερδεουμε

 19. avatar ngeo

  οι απόψεις ενός από τους μεγαλύτερους και διασημότερους οικονομολόγους στο κόσμο, ο όποιος δεν έχει καμία κομματική (εκδηλωμένη τουλάχιστο) ταυτότητα και ουδόλως είναι προωθημένος από τα ΜΜΕ (αντίθετα με διεθνώς περιγελους τύπου Βαρουφάκη και οικονομολόγους επιπέδου Λαζόπουλου-Στρατούλη).

 20. avatar dert68

  Αυτό το κείμενο δεν είναι το μανιφέστο του Σσμαρά.!!! Απλά είναι η πικρή αλήθεια που άλλοι δεν καταλαβαίνουν και άλλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Επίσης μην ξεχνάται ότι οι Ευρωπαίοι μας έχουν ψιλοβαρεθεί με αυτά που κάνουμε(80 % των γερμανών μας θέλει εκτός). Δεν θα είναι και τόσο εύκολοι στις διαπραγματεύσεις. !!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει