«Καλλικράτη» στις Εφορίες ανήγγειλε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προϋπολογισμού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στο μέτρο για την αναστολή του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία για δύο έτη, ενώ, σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη και τις παραμέτρους του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011, επανέλαβε ότι η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια που δεν έχει προηγούμενο για την ανόρθωση της οικονομίας και το συμμάζεμα των δημοσιονομικών της και πως μόνο μέσα από την ανάπτυξη η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης πόρων και της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011 θα προέλθει από τον εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα, ενώ ξεκαθάρισε ότι το μέτρο της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2011, ως αντιστάθμισμα στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και στην αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρά την πρόβλεψη, όπως είπε, που υπάρχει στο Μνημόνιο για περαιτέρω περικοπή του το 2011.