Το ποσό των 131,9 δισ. ευρώ άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να αποπληρώσουν τα τεράστια δάνεια ύψους δάνειο 442 δισ. ευρώ που έλαβαν πριν από ένα χρόνο.

Τα 131 δισ. δόθηκαν σε συνολικά 171 τράπεζες με επιτόκιο που φτάνει το 1%, σχετικά δηλαδή υψηλό από το 0,76% που θα μπορούσαν να έχουν λάβει αν πήγαιναν στη διατραπεζική αγορά.

Πάντως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζήτησαν λιγότερο ρευστό απ’ ό,τι προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές, οι οποίοι κινούνταν σε εκτιμήσεις που ξεπερνούσαν τα 250 δις. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προηγούμενη σχετική κίνηση είχε γίνει στις 29 Οκτωβρίου του 2008, όταν χορηγήθηκαν 103,1 δισ. ευρώ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες, άντλησαν 15 δισ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας πήρε 4 δισ. ευρώ, της Eurobank άλλα 4 δισ., ο όμιλος της Alpha Bank 2 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 2,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα κατανεμήθηκαν στις μικρότερες τράπεζες.