Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η Ισπανίδα Μαγκνταλένα Άλβαρεθ, η οποία έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο κατάχρησης κεφαλαίων, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη θέση της, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» πως θα αποδειχθεί η αθωότητά της.

«Η δικαστής δηλώνει ρητώς ότι δεν έχω καμία σχέση με την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος» και «αυτό θα αποδειχθεί» είπε η Άλβαρεθ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα αποδειχθεί η αθωότητά μου», πρόσθεσε η πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο (2004-2009) η οποία στη συνέχεια μεταπήδησε στην ΕΤΕπ.

Η έρευνα σε βάρος της Μαγκνταλένα Άλβαρεθ και άλλων 20 ανθρώπων ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου 2013 και αφορά την κατηγορία της «κατάχρησης και κακοδιαχείρισης» την εποχή που ήταν οικονομική σύμβουλος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, μεταξύ 1994-2004. Κατηγορείται επίσης ότι μαζί με άλλους προώθησε «μια παράνομη διαδικασία χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων» από τις αρχές της Ανδαλουσίας την περίοδο 2001-2011 μέσω της ίδρυσης ενός περιφερειακού ταμείου.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι ζήτησε τον περασμένο μήνα την παραίτησή της ενώ ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Έφτασε κάποια στιγμή που διαπίστωσα ότι η εκστρατεία σπίλωσης και καταστροφής εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος δεν έχει όρια», είπε σήμερα η Άλβαρεθ, διαβεβαιώνοντας ότι παρ’ όλ’ αυτά χαίρει ακόμη της υποστήριξης της ΕΤΕπ.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του» στην πρώην αντιπρόεδρο επειδή έβαλε «τα συμφέροντα της Τράπεζας πάνω από τα δικά της» και ευχήθηκε η δικαστική διαδικασία να έχει «θετική κατάληξη». Τα καθήκοντα της Άλβαρεθ στην ΕΤΕπ θα τα ασκεί ο ίδιος ο Χόγερ μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της.