Την επισήμανση ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, καθώς όλα δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει ξανά στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος από το βήμα του συνεδρίου «Επιμελώς Επιχειρείν 2014», που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και την εταιρεία Boussias Communications.

Η αναγνώριση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ επιβεβαιώνει και επισήμως ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της. Και πληροί πλέον τη βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012. «Ελπίζουμε ότι η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και ότι οι εταίροι μας θα φανούν εξίσου συνεπείς στις δικές τους δεσμεύσεις».

Κρίσιμης σημασίας θεωρεί ο κ. Μίχαλος και την επικείμενη έκδοση ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, για πρώτη φορά μετά το 2010, και πλέον, η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θεωρείται βέβαιη- και μάλιστα δείχνει να έχει ήδη δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα αναμονής.

«Η κίνηση αυτή πιστεύουμε ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης. Όχι γιατί θα αποτελέσει πανάκεια στα προβλήματα της οικονομίας. Αλλά γιατί, στον βαθμό που θα είναι επιτυχημένη, θα επιβεβαιώσει οριστικά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Θα ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα και η ροή κεφαλαίων προς τη χώρα, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της» επισήμανε.