Καλωσόρισμα απηύθυνε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, στο Συνέδριο Εξαγωγών για την Εξωστρέφεια των Αθηναϊκών επιχειρήσεων που διοργανώνει η εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους στο Συνέδριο Εξαγωγών & Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξωστρέφειας που πραγματοποιείται από σήμερα 29/11/2013 και διαρκεί μέχρι την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013, στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo.

Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, κου Γιώργου Καμίνη, καθώς και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μίλησε για την πρωτοποριακή και καινοτόμο πρωτοβουλία που αφορά στο πρόγραμμα δράσεων ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας των Αθηναϊκών επιχειρήσεων, καθώς και του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Καλαμπόκη:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς, κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδροι, Αγαπητοί Εκθέτες και Επισκέπτες, Αγαπητοί Εξαγωγείς,
Έχω την τιμή να σας καλωσορίσω στο 1ο Συνέδριο Εξαγωγών & Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξωστρέφειας με τίτλο “Made in Greece”.

Η πρωτοποριακή και καινοτόμος πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007-2013 στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση της Εξωστρέφειας των Αθηναϊκών Επιχειρήσεων», εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα δράσεων ενίσχυσης τόσο της εξαγωγικής δραστηριότητας των Αθηναϊκών επιχειρήσεων, όσο και του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μας. Ειδικότερα προβλέπεται η ανάπτυξη δράσεων προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών των αθηναϊκών επιχειρήσεων σε διεθνούς εμβέλειας Εμπορικές Εκθέσεις, η παροχή ευρείας τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για την τόνωση της εξωστρέφειάς τους, η διοργάνωση στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών και προσκλήσεων αγοραστών, καθώς και η ανάπτυξη λοιπών προωθητικών δράσεων σε επιλεγμένες αγορές στόχους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου τα ¾ της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας προέρχονται από τις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα δε, οι εξαγωγές της περιφέρειας Αττικής αποτελούν το 51% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών!

Αποκωδικοποιώντας τους αριθμούς, τα μεγέθη και την αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης του μεγάλου όγκου των εξαγωγών που προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, στηρίζουμε τις εξαγωγικές προσπάθειες των επιχειρήσεων της πόλης μας. Η όλη μας συνδρομή είναι καίρια, επίκαιρη και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου με τη στήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της εξωστρέφειας των αθηναϊκών επιχειρήσεων, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα με το Συνέδριο Εξαγωγών και Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών Εξωστρέφειας.

Η μοναδική αυτή δράση έχει ως στόχο την παροχή έγκυρων και αναλυτικών πληροφοριών προς τους Έλληνες εξαγωγείς, τις επιχειρήσεις τη πόλης μας που διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και όσους επιθυμούν να προσεγγίσουν εμπορικά την παγκόσμια αγορά, συνδυάζοντας αρμονικά το συνεδριακό με το εκθεσιακό σκέλος, συντελώντας με αυτόν τον τρόπο στο ζητούμενο της εποχής μας: την διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εξαγωγείς παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καταρρίπτουν με τις προσπάθειές τους κάθε προηγούμενο με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αυτά τα εργαλεία, που δεν μπορούσε κάποιος να τα βρει κωδικοποιημένα και συγκεντρωμένα, αλλά και την δίψα για μάθηση που δείχνουν κυρίως οι νέοι που θέλουν να μπουν στον εξαγωγικό στίβο, καλείται να καλύψει αυτό το Συνέδριο Εξαγωγών και η Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξωστρέφειας.

Οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις εκπροσώπων Φορέων, Επιμελητηρίων, Συνδέσμων και Επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εξωστρέφειας, που θα έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε κατά την διάρκεια των εργασιών του τριημέρου Συνεδρίου Εξαγωγών θα παράσχουν όχι μόνο ουσιαστική, αλλά και λεπτομερή ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις σχετικά με τις διαδικασίες, τις μεθόδους και συνθήκες εξαγωγής σε πλήθος αγορών-στόχων. Έτσι, θα υπάρξει μια διαδραστική επικοινωνία και το τριήμερο αυτό θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό εξαγωγικό εργαστήρι αναπαραγωγής ιδεών.

Παράλληλα, η Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών με πάνω από 120 εκθέτες – επιχειρήσεις και φορείς – που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την υποστήριξη των εξαγωγών, όπως εταιρείες συμβούλων επιδοτήσεων, εξαγωγών και ασφαλίσεων, διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες συναφών υπηρεσιών, εταιρείες πιστοποιήσεων, εταιρείες τεχνολογίας, μεταφορών, εταιρείες εκτυπώσεων και συσκευασίας, θα προβάλει το σύνολο των εργαλείων που παρέχονται για επιτυχείς εξαγωγές, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν όλη την αλυσίδα της εξαγωγικής διαδικασίας.

Πώς, με ποιόν τρόπο, πού , με ποια εργαλεία και ποια είναι τα εφόδια που απαιτούν οι αγορές, οι αγοραστές, οι νόμοι, αλλά και τα διαφορετικά κανονιστικά περιβάλλοντα για την ολοκληρωμένη και σωστή εξαγωγική διαδικασία.
Για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα δούλεψαν εντατικά άνθρωποι, προσπαθώντας όχι μόνο για το καλύτερο, αλλά και για την ουσία αυτού του τριημέρου.

Με αυτήν την αφορμή, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμο Αθηναίων, τον Αξιότιμο Δήμαρχο κύριο Καμίνη, και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, για τη συνεργασία μας που έχει ως όραμα την ουσιαστική συνδρομή των Αθηναϊκών επιχειρήσεων και προϊόντων στα εξαγωγικά τους βήματα. Αντλώντας και αξιοποιώντας τους πόρους που παρέχονται μέσω της συγχρηματοδότησης Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με εφαλτήριο το Συνέδριο Εξαγωγών & Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξωστρέφειας “Made in Greece” προσδοκούμε ότι περισσότερες επιχειρήσεις της πόλης μας θα ταξιδέψουν εκτός συνόρων, βάζοντας την δική τους σφραγίδα στις Ελληνικές εξαγωγές.

Έτσι, η μητρόπολη της Ελλάδας θα δώσει το έναυσμα και το παράδειγμα και σε άλλες πόλεις και περιφέρειες για τον κοινό μας αγώνα. Τα ελληνικά προϊόντα να ταξιδεύουν παντού και να είναι οι σημαιοφόροι των θετικών μηνυμάτων ότι η Ελλάδα παράγει υψηλής ποιότητας πιστοποιημένα προϊόντα.

Κλείνοντας και δίνοντας το λόγο στους εκλεκτούς παρευρισκομένους θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, για την άρτια διοργάνωση, τους εκθέτες, που δείχνουν ότι η παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι σε υψηλό επίπεδο, πολλές από τις συμμετέχουσες εταιρείες είναι πολυβραβευμένες διεθνώς, και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του τριημέρου. Είμαι πεπεισμένος από τις πρώτες εικόνες αλλά και από τα χαμόγελα και την δημιουργική διάθεση των συμμετεχόντων, ότι η συγκεκριμένη δράση θα καταστεί θεσμός, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τη μεγάλη συμβολή του εξαγωγικού κλάδου στην οικονομία της χώρας».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, με την τριήμερη παρουσία του στο Συνέδριο και την έκθεση επισφραγίζει την συμβολή του αλλά και την πεποίθησή του για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».