Υψηλή -και πέρα από κάθε προσδοκία- ήταν η συμμετοχή εκθετών, αλλά και η προσέλευση επισκεπτών στις πρώτες κιόλας ώρες του Συνεδρίου Εξαγωγών και της Έκθεσης Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξωστρέφειας, που πραγματοποιείται από σήμερα και για όλο το Σαββατοκύριακο, στο Metropolitan Expo.

Το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και των παραγόντων της αγοράς, απέδειξε ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες για των εξαγωγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Στα εγκαίνια έδωσαν το «παρών» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος συνεχάρη όλους τους εκπροσώπους των εγχώριων φορέων και των επιμελητηρίων για τη συμμετοχή τους στην «εξαιρετική», όπως τη χαρακτήρισε, αυτή πρωτοβουλία.

Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών υπουργείων όπως ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία του Εθνικού Brand, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός.

Με κεντρικό θέμα «Γνωρίστε τις αγορές του κόσμου», μίλησαν για την εμπειρία τους με την κατά τόπους αγορά, οι Πρόεδροι του του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, του Ελληνοκινεζικού, Κωνσταντίνος Γιαννίδης, του Ελληνογαλλικού, Χριστόφορος Χατζόπουλος, του Ελληνοϊταλικού, Γιάννης Τσαμίχας, του Ελληνοκαναδικού, Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, και του Ελληνορωσικού, Χρήστος Δήμας.

Όλοι οι ομιλητές επισκέφθηκαν στη συνέχεια την έκθεση και συνάντησαν εκπροσώπους υποστηρικτικών εταιριών εξωστρέφειας.

Γ. Καμίνης: Ανάπτυξη δράσεων προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, στο Συνέδριο Εξαγωγών για την Εξωστρέφεια των Αθηναϊκών επιχειρήσεων που διοργανώνει η εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo.

Ακολουθεί όλη η ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων.

«Κυρίες και κύριοι,

Η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας της Αθήνας και ο μετασχηματισμός της από εσωστρεφή σε εξωστρεφή, αποτελούν βασικές επιδιώξεις της στρατηγικής της παρούσας δημοτικής αρχής και γι αυτό συνιστούν άλλωστε και βασικό άξονα, του 10ετούς αναπτυξιακού προγράμματος, «Έργο Αθήνα». Λόγω της σύγκλισης ενδιαφερόντων και στόχων, ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει έμπρακτα στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της πόλης. Συνέδριο που μεταξύ άλλων, θα δώσει μια σημαντική ευκαιρία σε εταιρείες που προτίθενται να εξάγουν τα προϊόντα τους, να γνωρίσουν τον τρόπο και τα μέσα – την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Η σημερινή είναι η πρώτη μιας σειράς δράσεων με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, που ο δήμος Αθηναίων είχε την πρωτοβουλία να υποστηρίξει, διασφαλίζοντας και την αποκέντρωση και προώθηση των πόρων στους αντίστοιχους αποδέκτες.
Άλλωστε, η στρατηγική της πρότασης «Έργο: Αθήνα» βασίζεται στην ενίσχυση των κλάδων αιχμής της τοπικής οικονομίας, οι οποίοι προωθούν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την απασχόληση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση των νέων.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Αθηναίων, εκπόνησε στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται στις προτεραιότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης. Βασικά συνιστώσες του, ήταν η έρευνα πεδίου και η διαβούλευση με θεσμικούς φορείς και παράγοντες της τοπικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στους τομείς των τεχνολογιών και της δημιουργικής βιομηχανίας και διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή.

Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει δράσεις που χρηματοδοτούνται με περίπου 45.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα: καθώς ο δήμος ενδιαφέρεται για την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, στο πλαίσιο του Έργου Αθήνα έχει ενταχθεί και η δράση «Ενίσχυση της εξωστρέφειας των αθηναϊκών επιχειρήσεων», με τα χρήματα της οποίας διοργανώνεται και αυτή η έκθεση και το συνέδριο.
Προβλέπεται ένα σύνολο ενεργειών και πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των αθηναϊκών επιχειρήσεων, με την τόνωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, την αναβάθμιση των διεθνών τους εμπορικών και τεχνολογικών συνεργασιών, τη διεθνή δικτύωσή τους και την αναζήτηση συνεργατών, τεχνολογιών, και κεφαλαίων.

Ειδικότερα προβλέπεται η ανάπτυξη δράσεων προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών των αθηναϊκών επιχειρήσεων σε διεθνούς εμβέλειας Εμπορικές Εκθέσεις, η παροχή ευρείας τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για την τόνωση της εξωστρέφειάς τους, η διοργάνωση στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών και προσκλήσεων αγοραστών, καθώς και η ανάπτυξη λοιπών προωθητικών δράσεων σε επιλεγμένες αγορές στόχους.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών.

Με την ίδια στόχευση, τον Μάρτιο ξεκινά και η λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας με σκοπό, να συμβάλει στην αναστροφή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που έπληξε πολλές από τις επιχειρήσεις στο κέντρο τη πόλης, στην τόνωση των περιοχών του Δήμου που έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ταυτοχρόνως, και όπως δείχνει η μελέτη βέλτιστων πρακτικών άλλων πόλεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαντική είναι και η ανάπτυξη δομών συντονισμού και στήριξης της επιχειρηματικότητας, που λειτουργούν σε στρατηγικό επίπεδο Δήμου. Κάτι ανάλογο επιδιώκεται να επιτευχθεί και στην Αθήνα, μέσω:

• της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές του δήμου
• της υποστήριξης δυνητικών επενδύσεων στον δήμο
• της υποστήριξης στην κατάρτιση και εφαρμογή στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα από τα αρμόδια όργανα του δήμου

Δύο ακόμα δράσεις που δημοπρατούνται άμεσα είναι η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και η θερμοκοιτίδα για τη δημιουργική βιομηχανία.
Κύριος στόχος είναι η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον τομέα του δημιουργικού σχεδιασμού αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου της πόλης με τη δημιουργία ενός φιλικού στην επιχειρηματικότητα οικοσυστήματος. Στο πλαίσιο αυτό η δομή στήριξης θα προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες οργανωμένου κύκλου μελέτης και αξιολόγηση.

Επίσης. Ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας INNO-VATHENS θα αξιοποιήσει και θα μετασχηματίσει υφιστάμενες υποδομές χώρων σε ολοκληρωμένα κέντρα δικτύωσης ανταλλαγής γνώσης και υποστήριξης ανέργων και νεοσύστατων επιχειρήσεων. Μέσω του κόμβου θα υποστηρίζονται νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με καινοτόμο και εξωστρεφή προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η άμεση, καθημερινή παρουσία έμπειρων επιχειρηματιών, επιστημόνων και ερευνητών, της Ελλάδας και της διασποράς, μέσω δραστηριοτήτων επιμόρφωσης και συνεργατικών εγχειρημάτων.

Ωφελούμενοι του έργου INNOVATHENS μπορεί να είναι, ομάδες νέων, μαθητών και φοιτητών που έχουν δημιουργικές ιδέες, μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, άνεργοι ή και μισθωτοί που θέλουν να δοκιμαστούν στον κόσμο του επιχειρείν. Και βεβαίως, υπό σύσταση επιχειρήσεις και υποψήφιοι επιχειρηματίες.
Κυρίες και κύριοι, η επιτακτική ανάγκη για αναστροφή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης επιτάσσει μια πολιτική εξωστρέφειας και τόνωσης της επιχειρηματικότητας που να βασίζεται στην καινοτομία. Μόνον έτσι θα βγούμε οριστικά από τον κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας και της υποβάθμισης».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αθηναίων επισκέφτηκε την Έκθεση και συνομίλησε με εκπροσώπους φορέων, διμερών επιμελητηρίων και εκπροσώπους υποστηρικτικών εταιριών εξωστρέφειας.



Ο κ. Νότης Μηταράκης έκανε την κεντρική ομιλία…