Αναβολή λίγων μηνών παίρνει το σχέδιο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι νέες τιμές για τις περιοχές για τις οποίες ισχύει το αντικειμενικό σύστημα δεν θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2011 όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα ισχύσουν προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου για τους περισσότερους δήμους της χώρας.

Η κρίση που πλήττει την αγορά των ακινήτων καθώς και η καθυστέρηση στη συγκρότηση των επιτροπών που εισηγούνται τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν ανατρέψει τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου.

Αυτό το διάστημα, οι επιτροπές ασχολούνται αποκλειστικά με την ένταξη πάνω από 5.000 οικισμών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και κάνουν «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν να έχουν έτοιμες τις τιμές, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου αυτές να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί η ένταξη των οικισμών στο αντικειμενικό σύστημα θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων από τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται με βάση την αξία των ακινήτων που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Σήμερα, η αξία των ακινήτων σε οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορίζεται με βάση εκτιμήσεις και συγκριτικά στοιχεία των κατά τόπους εφοριών, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά, να γλιτώνουν από την πληρωμή φόρου για την ακίνητη περιουσία τους.

Οι περισσότεροι από τους οικισμούς που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες βρίσκονται στη Χαλκιδική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη εμπορική και τουριστική ανάπτυξη, εξέλιξη που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις αγοραίες αξίες των ακινήτων. Στην Εφορία όμως εμφανίζονται τιμές που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν το ένα τρίτο των πραγματικών τιμών των οικοπέδων των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα.

Η σύγκλιση των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των αγοραίων θα γίνει σε βάθος τριετίας 2011-2013. Με την πρώτη δόσης της αύξησης των τιμών ζώνης των ακινήτων το 2011 το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Έθνος