Τα πρωτεία στα κόκκινα δάνεια κράτησαν οι ελληνικές τράπεζες και στο τρίτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα παρέμεινε στο υψηλότερο ποσοστό (37,4%) μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη υποχώρησε στο ναδίρ, αγγίζοντας το 3,41% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2015. Αρκετά υψηλός διατηρείται ο δείκτης των κόκκινων δανείων και στην Κύπρο αγγίζοντας το 20% και ακολουθούν οι Πορτογαλικές τράπεζες με 10%.

Σε αντίθεση με τις επιδόσεις τους στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή θέση. Μάλιστα ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (CET1) διαμορφώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2019 σε υψηλότερο επίπεδο (15,9%) από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (14,37%).

Στην χαμηλότερη θέση βρίσκονται, τέλος, οι ελληνικές τράπεζες με κριτήριο την ρευστότητα τους. Ο σχετικός δείκτης των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερος από το 150% που είναι και ο μέσος όρος στην ευρωζώνη. Τον υψηλότερο δείκτη διαθέτουν οι τράπεζες στη Σλοβενία (350%) και ακολουθούν οι Κυπριακές τράπεζες με δείκτη που κυμαίνεται στο 340% αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.